Dziś bardzo prosty przepis na ciekawe śniadanie lub szybki deser. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kruszonki w każdej postaci. Najważniejsze, aby ilość masła się zgadzała, bo masło daje niezapomniany aromat. Aktualnie mamy sezon na śliwki i brzoskwinie, dlatego też te owoce wylądowały w brytfannie emaliowanej. Do pieczenia wybrałam małą brytfankę emaliowaną w kolorze bazaltowy szary. Brytfanna emaliowana do ciast jest niska i posiada dwa uchwyty. Występuje najczęściej w jasnych kremowych kolorach lub w bieli. No i co najważniejsze jest bardzo vintage.
Kruszonka bezglutenowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Od klasycznej różni się tylko rodzajem wykorzystanej mąki. Można ją przygotować z mąki ryżowej, kokosowej, jaglanej czy owsianej w równych proporcjach z mąką ziemniaczaną. Do swojej kruszonki wykorzystałam mąkę ryżową i kokosową w równych proporcjach. I wyszła ciekawa z lekko kokosowym posmakiem.
Przepis na owoce jesienne pod kruszonką bezglutenową
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g mąki kokosowej
- 75 g masła
- 4 łyżki cukru
Owoce:
- 15 śliwek węgierek
- 3 brzoskwinie
- miód lub cukier
Do przygotowania przyda się:
Brytfanna emaliowana do deserów
Najpierw przygotuj kruszonkę. Wsyp wszystkie mąki i cukier do miski, masło pokrój na kawałki i dorzuć do mąki. Wymieszaj wszystkie składniki ręką, tak jak w przypadku tradycyjnej kruszonki. Mieszaj aż do momentu, gdy będzie można ulepić kulkę. Ulepioną kulkę włóż do zamrażalnika na 10-15 min. W międzyczasie pokrój owoce na kawałki, usuń pestki i ułóż na dnie brytfanny. Posyp je cukrem lub polej miodem. Tak przygotowane owoce posyp kruszonką startą na tarce lub pokruszoną palcami. Piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż kruszonka się zarumieni, a owoce puszczą sok.
Owoce z kruszonką podawaj z łyżką jogurtu na śniadanie lub z lodami jako deser. Najlepiej smakują na ciepło.