Dziś w kalendarzu ważna informacja: Światowy Dzień Makaronu! Jak wiecie, ja lubię przygotowywać moje potrawy pod takie dni, dzięki temu mam w kuchni większą różnorodność! Postanowiłam więc tym razem zabrać się za przygotowanie od podstaw domowego makaronu. Robiłam go już wielokrotnie, przepis jest więc dobrze sprawdzony i naprawdę godny polecenia!
Przepis na makaron
Składniki:
- 150 g mąki
- 1 białko jajka
- 3 żółtka jajka
- 10 g oliwy
- szczypta soli
Mąkę wysypujemy na stolnicę, na jej środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka tak, aby nie uciekły. Dodajemy następnie jeszcze sól i oliwę i zaczynamy dokładnie rozrabiać ciasto.
Ciasto staramy się rozgniatać jak najdłużej, aby miało idealnie gładką konsystencję. Następnie formujemy z ciasta kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Wyciągamy ciasto i rozdzielamy na kilka części. Teraz pozostaje formowanie ciasta w kluski. Ciasto rozwałkujemy cienko, składamy na kilka razy, a następnie tniemy w plastry w ten sposób, aby po rozwinięciu powstały nam długie makaroniki.
Makaron dobrze podsypywać mąką, aby się nie kleił. Gotowy makaron gotujemy kilka minut w gorącej osolonej wodzie.