Z okazji Międzynarodowego Dnia Hummusu przygotowałam szybki przepis na domowy hummus. Wystarczy ciecierzyca, trochę przypraw i mamy gotową pyszną pastę do kanapek! Zanim jednak do tego, to czy wiecie, że nazwa hummus oznacza po arabsku po prostu ciecierzycę? Roślina ta była hodowana już w starożytności, a według legend potrawa znana nam dziś jako hummus została stworzona przez sułtana Saladyna w XXII wieku. Aktualnie wciąż toczy się spór między Libanem i Izraelem o to, gdzie powstał hummus. Hummus to doskonała potrawa dla osób na diecie wegetariańskiej, bezlaktozowej czy bezglutenowej, mogą jeść go niemal wszyscy!
Przepis na hummus
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek tahini
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soku cytryny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Ciecierzycę odsączamy (zalewę zostawiamy) blendujemy na gładką masę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wciąż dokładnie mieszając powoli dodajemy zalewę do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji.