Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jakie naczynie do zapiekania w piekarniku wybrać?

Najlepsze naczynia do zapiekania w piekarniku mogą być emaliowane, żeliwne, ceramiczne lub wykonane ze szkła żaroodpornego. Wszystkie są bardzo odporne na działanie wysokich temperatur i nadają się do przygotowywania zapiekanych dań. Występują ponadto w różnych kształtach i wielkościach, które warto dopasować do własnych potrzeb i preferencji. Zobacz, jak wybrać naczynie do zapiekania dla siebie w sklepie Kuketo!

  1. Emaliowane naczynie do zapiekania w piekarniku
  2. Żaroodporne naczynia do zapiekanek
  3. Małe naczynia do piekarnika – na jednoporcjowe dania

Emaliowane naczynie do zapiekania w piekarniku

Podobnie jak garnek emaliowany, brytfanna z powłoką emaliowaną jako naczynie do zapiekania w piekarniku oferuje szereg zalet. Sprawiają one, że przygotowywanie posiłków staje się nie tylko praktyczne, ale także korzystne dla zdrowia. Wykonana z wysokiej jakości stali, pokryta warstwowo szklistą powłoką emalii, jest łatwa do mycia i higieniczna. Co więcej, emalia nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie wydziela szkodliwych związków chemicznych, co czyni brytfannę idealnym rozwiązaniem dla alergików, dzieci i osób starszych. Naszym faworytem w tej kategorii jest brytfanna emaliowana czarna Belis, która łączy w sobie funkcjonalność z estetyką. To naczynie, które doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym gotowaniu, jak i podczas przygotowywania bardziej wykwintnych potraw.

Żaroodporne naczynia do zapiekanek w Kuketo

Naczynia żaroodporne, to niezastąpiony element wyposażenia kuchni dla miłośników zapiekanek i innych pieczonych potraw. Wytrzymuje skrajne temperatury, zarówno bardzo niskie, jak i bardzo wysokie do, co czyni je wyjątkowo wszechstronnym. Dzięki temu naczynie można używać zarówno w piekarniku, jak i zamrażarce. Dodatkowo szkło żaroodporne nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie przesiąka jej zapachem, co gwarantuje, że każda potrawa zachowa swój oryginalny smak i aromat. Naczynie jest też łatwe do utrzymania w czystości, ponieważ nadaje się do mycia w zmywarce, a jego powierzchnia nie wymaga użycia tłuszczu podczas gotowania. To sprawia, że przygotowywane potrawy są zdrowsze. Uniwersalnym i polecanym wyborem w tej kategorii jest naczynie żaroodporne z pokrywką TERMISIL

Małe naczynia do piekarnika – na jednoporcjowe dania

Małe naczynia do piekarnika są idealne do przygotowywania jednoporcjowych dań zapiekanych. Sprawdzą się zarówno do przygotowywania słodkich, jak i słonych potraw. W zależności od preferencji można wybrać naczynia szklane, emaliowane, czy żeliwne, które doskonale nadają się do różnorodnych zastosowań. Kokilka żeliwna Belis QUEEN LINE o pojemności 0,25l  charakteryzuje się solidnością i równomiernym rozprowadzaniem ciepła, co pozwala na perfekcyjne dopieczenie potrawy. Dzięki swojej niewielkiej pojemności takie naczynia są nie tylko praktyczne, ale również estetyczne. Stanowią tym samym elegancki dodatek na stole przy serwowaniu indywidualnych zapiekanek, deserów czy przystawek.