Wiedzieliście, że 9 luty jest ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy? Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogłam odpuścić sobie tak dobrego pretekstu na przyrządzenie tego smakołyku. Dzisiaj jednak nie przychodzę do Was z przepisami na pizzę, takowe możecie znaleźć tutaj (Przepis na pizzę bez drożdży) i tutaj (Przepis na domową pizzę). Dziś porozmawiamy o akcesoriach, które przydadzą się podczas przygotowania i pieczenia pizzy.
Łopatka do Pizzy
Łopatka do pizzy to niezbędny produkt, jeżeli pizzę pieczemy na specjalnym kamieniu. Kamień wcześniej rozgrzewa się w piekarniku i nałożenie później na niego pizzy, bez poparzenia rąk jest niemal niewykonalne bez łopatki. Łopatka sprawdzi się także w drugą stronę, w wygodnym wyciągnięciu pizzy z piekarnika.
Forma do pizzy
Forma do pizzy ułatwia nam stworzenie idealnie okrągłego kształtu ciasta. Dodatkowo ciasto wkładamy do nierozgrzanej formy, a więc unikniemy poparzenia rąk.
Kamień do pizzy
Kamień do pizzy nie jest niezbędny, jeżeli chcemy raz na jakiś czas zrobić sobie domową pizzę. On jednak wynosi poziom naszego przyrządzania pizzy o kilka pięter w górę. Pizza pieczona na kamieniu jest znacznie smaczniejsza niż taka z blachy. Ciasto jest bardziej chrupiące, a góra mniej wysuszona. Dodatkowo pizza na kamieniu robi się znacznie szybciej niż normalnie, a ciasto znacznie mniej przywiera.
Nóż do pizzy
Nóż do pizzy to bardzo oczywisty przyrząd, dzięki któremu łatwo, sprawnie i bez ofiar pokroimy pizzę na równe kawałki.
Mata silikonowa
Podczas robienia pizzy mata silikonowa sprawdza się lepiej od drewnianej stolnicy. Ciasto na pizzę nie przylepia się aż tak do silikonu, a dodatkowo na macie zwykle narysowane są dokładne obrysy kół, ułatwiające stworzenie równej pizzy. Dodatkowo na niektórych matach silikonowych można także piec w piekarniku, a zwinięta i schowana do szuflady zajmuje naprawdę niewiele miejsca.