Dziś 19 lipca, czyli dzień lodów! Mamy środek lata, nikomu z nas nie chce się już świeżo upieczonych babeczek czy ciasta, stawiamy raczej na chłodne przekąski. Lody to deser lubiany przez pokolenia, a ich wybór jest niesamowity, śmietankowe, truskawkowe, czekoladowe, z bakaliami, z orzechami, z polewą… Dzisiaj przygotowałam parę standardowych i mniej znanych pomysłów na desery lodowe dla osób, którym zwyczajne pucharki do lodów już się znudziły!
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Ten deser przypadnie do gustu każdemu smakoszowi kawy! Do wysokiej szklanki wlewamy na dno krem czekoladowy. Następnie zalewamy szklankę jedną gorącą filiżanką kawy, a na koniec wkładamy jedną lub dwie gałki lodów i dopełniamy bitą śmietaną. Jestem pewna, że słodki i smaczny deser orzeźwi i zachwyci!
Lody na ciastku czekoladowym
Lody na ciastku? Sposób dla osób, które nie dorobiły się jeszcze pucharków do lodów w swoim domu. Deser można podawać na dwa sposoby, albo układać na duże talerze, z których goście będą do woli brać przekąskę. Albo przygotować małe talerzyki i na każdym położyć po 2-3 ciasteczka. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Na ciastko czekoladowe nakładamy gałkę lodów i polewamy kremem czekoladowym. Smaczne lodowe przekąski gotowe!
Lody z ciastem
Lody z jabłecznikiem na ciepło to już klasyk, który znajdziemy w wielu kawiarniach. Talerz, pyszny ciepły kawałek jabłecznika, obok gałka lodów i łyżka bitej śmietany. Jeżeli mimo lata mamy ochotę na ciasto, to takie połączenie będzie idealne na letnie wieczory.
Lody śniadaniowe
Lody na śniadanie? Czasami można sobie pozwolić na takie szaleństwo! Nie można jednak zapomnieć o odżywczych wartościach, jakie musi nam dać ten posiłek. Czemu by zamiast jogurtu czy mleka, nie przyrządzić owsianki z owocami i z lodami? Brzmi abstrakcyjnie, ale to naprawdę smaczne połączenie, które da nam dużo energii na cały dzień.
Omlet czekoladowy z lodami
Jak przyrządzić omlet czekoladowy? Nic prostszego!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- masło
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy kakao i cukier waniliowy i dobrze mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy żółtko, nieustannie ubijając. Na koniec mieszając powoli, stopniowo dodajemy mąkę zresztą składników i pokrojoną drobno czekoladę.
Patelnię nagrzewamy z małą ilością masła. Następnie powstałą wcześniej masę wykładamy na patelnię, jednocześnie zmniejszając ogień na średni lub mały, obserwujemy, jak zachowuje się omlet. Omlet smażymy z jednej strony około 3-4 minuty, następnie delikatnie go przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy koło dwóch minut.
Tak powstały omlet rozkrajmy na cztery ćwiartki, kładziemy na talerze i na każdy kawałek dodajemy gałkę lodów.
Smacznego!
Kinga 🙂