Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Najlepsze domowe przekąski na Andrzejki

Za tydzień Andrzejki, jeżeli z tej okazji zaprosiłeś do siebie znajomych już czas, aby pomyśleć o tym, co będziecie robić i jakie przekąski warto przygotować na wieczór. Na pierwsze pytanie odpowiedź możesz znaleźć tutaj (Wróżby andrzejkowe dla dzieci i dorosłych). Co do przekąsek, przybywam z pomocą! Poniżej 4 szybkie przekąski na Andrzejki do przygotowania w domu.

Tortilla z kurczakiem

Składniki:

  • 4 gotowe tortille
  • 400 g pierś z kurczaka
  • 100 g kukurydzy konserwowanej
  • 1 jogurt grecki
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do kebaba
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na niedużej ilości tłuszczu. Dodajemy do smaku przyprawę do kebaba i przyprawę do kurczaka. Przesmażonego kurczaka przerzucamy do miski.

Sałatę, pomidora, ogórka i paprykę myjemy. Pomidora kroimy na cieniutkie cząstki, a ogórka w półplastry. Paprykę siekamy na niezbyt grube paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.

Do miseczki wrzucamy jogurt, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Teraz pozostaje złożyć całą tortillę w całość. Do placka wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy kurczaka i polewamy sosem, zawijamy tortillę i łapiemy od góry wykałaczką, aby się nie otwierała.

Sałatka gyros

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jogurt grecki
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawa do kebaba
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na niedużej ilości tłuszczu. Dodajemy do smaku przyprawę do kebaba lub dowolne inne przyprawy.

Kapustę pekińską i pomidorki myjemy. Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki. Pomidorki rozkrajamy na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki konserwowe wyciągamy z zalewy i kroimy w dużą kostkę.

Do miseczki wrzucamy jogurt, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na końcu pozostaje decyzja czy sałatkę przygotowujemy warstwową w dużej, przezroczystej misce, co będzie wyglądać bardzo efektownie. Czy stawiamy raczej na wygodę i podamy potrawę od razu rozłożoną na talerze.

Ciastka pieguski

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g czekoladowych kropelek
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól.

W drugiej, większej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy.

Powstałą masę łączymy z mąką i czekoladą, mieszamy łyżką lub zagniatamy ręką. Zamiast czekoladowych kropelek można wykorzystać pokrojoną drobno czekoladę gorzką lub mleczną.

Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z nich niewielkie kulki i zachowujemy odstęp przynajmniej kilku centymetrów. W piekarniku ciastka rozpuszczą się i rozpłaszczą.

Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Pieczarki w cieście serowym

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • bułka tarta
  • oregano
  • chilli
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

W głębokim talerzu mieszamy starty ser żółty, roztrzepane jajka i przyprawy. Mieszamy trzepaczką powoli, dodając mąki. Należy jej dodać tyle, aby ciasto zrobiło się dość gęste. Powinno osadzać się na pieczarkach gdy będziemy je w nim maczać.

Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy stwardniały koniec nóżki. Teraz pieczarki obtaczamy we wcześniej przygotowanej masie, a następnie obsypujemy bułką tartą dokładnie z każdej strony.

Pieczarki smażymy na oleju, który powinien sięgać co najmniej połowy wysokości pieczarki. Pieczarki smażymy z dwóch stron do miękkości.