Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Nasze wielkanocne śniadanie

Wielkanoc tuż tuż! Każdy z nas na swój sposób przygotowuje się do tych wyjątkowych dni. W domach pojawiają się kolorowe kwiaty i wiosenne dekoracje, ale serce Wielkanocy skupia się wokół świątecznego stołu. Żadne święta nie obędą się bez święconki, pisanek, smakowitych wędlin i aromatycznych ciast.

A może w tym roku warto zmienić wielkanocne menu i przygotować coś niezwykłego z tradycyjnych, świątecznych składników? Pozwólcie sobie na odrobinę inwencji i zaskoczcie swoją rodzinę!

Wielkanocne śniadanie może być nie tylko smaczne, ale również lekkie i wiosenne. Oprócz jajek z koszyka, warto postawić na zdrową sałatkę – sałatkę z jajkiem i migdałami.

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 1 sałata lodowa
  • Pęczek rzodkiewki
  • Kiełki (dowolne)
  • Garść płatków migdałowych
  • Garść ziaren słonecznika
  • Ogórek zielony (opcjonalnie)

Sos jogurtowy:

  • Jogurt naturalny
  • Koperek
  • Łyżka majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Na wcześniej umytą i poszarpaną sałatę ułóż pokrojone jajka.
  3. Dodaj pokrojoną rzodkiewkę, kiełki i opcjonalnie ogórka.
  4. Przygotuj sos, mieszając jogurt naturalny, posiekany koperek, łyżkę majonezu, sól i pieprz.
  5. Polej sałatkę przygotowanym sosem.
  6. Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi i ziarnami słonecznika.

Naszą drugą propozycją na urozmaicenie wielkanocnego śniadania są jajka nadziewane łososiem. To lekkie danie wyróżnia się prostotą i królewskim smakiem jednocześnie.

Składniki:

  • Opakowanie wędzonego łososia
  • 5 jajek
  • Koperek
  • Serek śmietankowy
  • Jogurt naturalny lub łyżka majonezu

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Następnie przekrój je na pół.
  2. Starannie wyjmij żółtka i wymieszaj je z serkiem śmietankowym.
  3. Dodaj jogurt naturalny lub łyżkę majonezu do mieszanki żółtek i sera.
  4. Nadziej białka jajek przygotowanym farszem.
  5. Pokrój wędzonego łososia na drobne kawałki i udekoruj nim jajka. Możesz również podać łososia obok przygotowanej wcześniej masy.
  6. Na koniec posyp wszystko posiekanym koperkiem.

Życzymy Wam przede wszystkim spokojnych świąt spędzonych w gronie rodzinnym, w wspaniałej atmosferze i przy obfitym stole. Wesołego Alleluja i smacznego!