Zobacz patelnie granitowe w naszym sklepie!
Wybór odpowiedniej patelni to nie lada wyzwanie. Na rynku pojawiło się tak dużo różnorodnych rodzajów, że można się pogubić. W które warto zainwestować, a na które szkoda pieniędzy? Przy wyborze patelni szczególną uwagę musimy zwrócić na jakość produktu oraz rodzaj materiału, z jakiego została wykonana. Czy warto kupić patelnię z powłoką granitową? Tak! Podzielę się z wami kilkoma powodami, dla których warto zaopatrzyć się w patelnię granitową.
Zalety i wady patelni granitowej
Z wyglądu przypomina patelnię z pradawnych czasów, ciężką i kamienną. Według mnie to duży plus, gdyż sprawia, że wygląda elegancko i klasycznie. Patelnia granitowa to jeden z obecnych trendów wśród sprzętów kuchennych. Nowoczesny, niebanalny design jest bez wątpienia czynnikiem wyróżniającym patelnię granitową na tle innych. Będzie idealna dla osób dbających o linię. Przede wszystkim umożliwia smażenie bez tłuszczu. A to wszystko za sprawą powłoki “non-stick”, dzięki której potrawy nie przywierają do powierzchni patelni. Kolejnym plusem jest wysoka odporność na uszkodzenia. Do patelni granitowej możesz używać metalowych akcesoriów, co jest niewskazane w przypadku patelni teflonowej czy ceramicznej. Odporność na uszkodzenia to powód, dla którego patelnie granitowe są wyjątkowo łatwe do utrzymania w czystości. Możemy ją myć w zmywarce bez obaw o zarysowania. Patelnie granitowe zwykle mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek.
Patelnia granitowa Ambition Nature 20 cm - 39,90 zł
Co istotne, patelnie granitowe wcale nie są drogie. Oczywiście, nie decydujcie się na najtańsze produkty, bo za dobrą jakość nie zapłacimy przysłowiowych kilku groszy. Ale patelnię granitową można kupić za porównywalną cenę do kosztu patelni teflonowych, a nawet taniej. Zakres cenowy to około 50 do 100 zł w zależności od średnicy. Jak widać, zalet znalazłam całkiem sporo, a wady patelni granitowej? Ciężko się do czegoś przyczepić, moja jest wyjątkowo lekka, choć wiem, że zdarzają się cięższe. Zależy to od grubości dna. Trudno określić, czy masywność jest wadą. Wiem, że niektórzy preferują ciężkie, solidnie wyglądające sprzęty kuchenne. Mnie osobiście, by to nie przeszkadzało. Patelnia granitowa z cieńszym dnem szybko się nagrzewa, ale jeśli kupimy tą z grubszym dnem, ciężej będzie ją przegrzać.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelnia z powłoką granitową?
- średnica – im większa patelnia, tym dłużej się będzie nagrzewała. Na większej patelni przyrządzisz sporą ilość dania, ale przeanalizuj, czy jest ci taka potrzebna. Jeśli gotujesz tylko dla siebie lub dwóch osób, wybierz tą przeciętnej wielkości.
- rączka – patelnie granitowe często wyposażone są w przyjemne w dotyku rączki “soft touch”, dzięki którym patelnia stabilnie leży w dłoni i nawet pod wpływem ciężkości produktów się na niej znajdujących, nie wyślizgnie się nam z rąk. Renomą cieszą się drewniane rączki, takie połączenie drewna i kamiennego wyglądu patelni granitowej idealnie się komponuje i świetnie wygląda.
- bezpieczeństwo – wybierz patelnię z wysokiej jakości aluminium, pokrytą powłoką granitową, lub ekologiczną, która nie zawiera PFOA.
- zastosowanie – upewnij się, że patelnia może być używana do rodzaju kuchenki, jaką posiadasz. Choć zazwyczaj produkowane są już tylko patelnie kompatybilne z każdą kuchenką, warto to sprawdzić przed zakupem.
- grubość dna – w zależności od oczekiwań, jak wspomniałam, im grubsza patelnia, tym cięższa i dłużej się nagrzewa. Te z grubszym dnem sprawdzą się idealnie do długiego smażenia lub duszenia, natomiast cieńsza posłuży do lekkiego podsmażania lub smażenia produktów wymagających tylko krótkiej obróbki.
Patelnia granitowa Rock Valdinox, 20 cm - 55,00 zł
Jak dbać o patelnię granitową?
Patelnia granitowa nie wymaga szczególnej opieki, co jest jej kolejnym atutem. Z pewnością lepiej będzie używać do jej obsługi drewnianych lub silikonowych akcesoriów, ale nie zaszkodzimy powłoce, gdy użyjemy metalowych zamienników. Ten rodzaj patelni jest wrażliwy na nagłe zmiany temperatury, dlatego oszczędź jej szoków termicznych, jeśli chcesz, by długo posłużyła. Nie wkładaj rozgrzanej patelni do zimnej wody, gdyż może spowodować to mikropęknięcia. W prosty sposób wyczyścisz patelnię, przecierając ją po użyciu mokrym ręcznikiem papierowym, wszelkie zanieczyszczenia zejdą błyskawicznie.