Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Pierogi z truskawkami – sprawdzony przepis

Pierogi z truskawkami to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych, letnich obiadów. To tradycyjne danie, które łączy w sobie delikatne ciasto z soczystymi, słodkimi truskawkami. A sezon na te pyszne owoce tuż tuż! Czytaj dalej i sprawdź, jak łatwo przygotować ten smakowity przysmak w domu!

Przepis na pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami są tak naprawdę bardzo proste do wykonania. Potrzebujemy jedynie trochę wolnego czasu i nieco cierpliwości. No i, oczywiście, odpowiednich składników oraz akcesoriów kuchennych.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 1 jajko L;
  • 50 g masła;
  • szklanka (250 ml) wody;
  • szczypta soli;
  • 0,5 kg truskawek.

Jak zrobić pierogi z truskawkami?

  1. Najpierw trzeba przygotować ciasto na pierogi. W tym celu do większej miski wsyp 0,5 kg mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Będą to trzy niepełne szklanki o pojemności 250 ml, jednak dla precyzji polecamy użyć wagi kuchennej. Następnie do miski wbij jedno duże jajko. Wlej do niej także roztopione, przestudzone masło. Dodaj szczyptę soli i wlej wodę (najlepiej przestudzoną i przegotowaną, choć nie jest to konieczne). 
  2. Całość najpierw chwilę mieszaj, a potem wyrabiaj już dłońmi. Ciasto może być lekko lepiące i niezbyt zwarte. Jeśli proporcje składników zostały odpowiednio zachowane, nie będzie potrzeby dosypywania mąki ani dolewania wody.
  3. Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w woreczek lub folię spożywczą. Następnie odłóż całość do lodówki na ok. pół godziny. Jest to niezwykle istotny etap. Dzięki schłodzeniu ciasto osiągnie prawidłową strukturę i odpocznie, dzięki czemu łatwiej uda się je rozwałkować.
  4. Przygotuj stolnicę silikonową lub drewnianą, wykrawaczkę do pierogów lub szklankę oraz mąkę do podsypywania ciasta.
  5. Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki. Zostaw je do wyschnięcia na durszlaku następnie delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokrój owoce na małe kawałki. Im mniejsze planujesz zrobić pierogi, tym drobniej posiekaj truskawki.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki. Po odwinięciu z folii może się lekko do niej kleić – to nic złego. Możesz wyjąć je dłońmi lekko oprószonymi mąką. 
  7. Ciasto umieść na oprószonej mąką stolnicy i podziel je na 3 części. Dwie z nich przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej formuj kulkę gotową do wałkowania. Ciasto będzie klejące, dlatego pamiętaj o podsypaniu oraz oprószeniu go mąką. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę możesz dodatkowo rozciągać jeszcze lekko w dłoniach. Na środek nakładaj farsz z samych kawałków truskawek. Nie za dużo, aby pierogi nie pękły podczas gotowania. 
  8. Teraz możesz przejść do lepienia pierogów. Jeśli za tym nie przepadasz, niech w ruch pójdzie duża pierogownica. Ułatwi i znacznie przyspieszy ona Twoją pracę. 

Gotowanie pierogów

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Gdy zacznie ona lekko bulgotać, wrzucaj delikatnie po około 10-15 sztuk pierogów (w zależności od wielkości garnka). Po około minucie pierogi z truskawkami wypłyną na powierzchnię. Gotuj je przez około 4 minuty. Następnie wyłów je na płaski talerz lub półmisek i gotuj kolejne porcje w ten sam sposób.

Pierogi możesz podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym i posypać je cukrem. A jeśli już pomału szykujesz się na sezon jagodowy, poznaj nasz przepis na pierogi z jagodami jak u mamy.