Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Plamy na garnkach stalowych – jak je usunąć?

Garnki ze stali nierdzewnej są chyba najbardziej popularne i trwałe wśród wszystkich garnków dostępnych na rynku. Większość z was zapewne używa ich na co dzień i zazwyczaj spotykają się one z zadowoleniem. Garnki stalowe są łatwe w czyszczeniu i nie wymagają specjalnych środków ostrożności. Oczywiście nie znaczy to, że możemy je szorować na każdą stronę. Bardziej chodzi o to, że nie są tak wrażliwe jak na przykład nasze ukochane zdrowe naczynia emaliowane. Jedynym mankamentem garnków ze stali nierdzewnej są czasem pojawiające się plamy. Plamy na garnkach stalowych są w różnym kolorze, pytanie więc co je powoduje?

Dlaczego powstają plamy na garnkach ze stali nierdzewnej?

Stal, z której wykonana jest większość garnków, to wysokiej jakości stal nierdzewna 18/10. Ten rodzaj stali jest najczęściej wykorzystywany do produkcji garnków i sztućców ze względu na relatywnie dobre własności w porównaniu z innymi materiałami. Liczby 18/10 mówią nam o składnie stali, gdzie 18% oznacza zawartość chromu, a 10% zawartość niklu. Chrom gwarantuje odporność na korozję, a nikiel odpowiada za połysk stali. Takie proporcje stali odpowiadają standardom europejskim. Ogólnie mówiąc stal nierdzewna jest względnie odporna na przebarwienia, rdze oraz korozję. Dodatkowo nie powinny jej szkodzi silne detergenty. Jednak w praktyce sami widzimy, że niektóre naczynia ulegają przebarwieniu i jest to spowodowane długotrwałym kontaktem ze środkiem drażniącym. 

Jak już wcześniej wspomniałam, stal nierdzewna jest względnie odporna na przebarwienia i nie oznacza to, że nie odbarwiają się wcale. Zdarzają się sytuację, gdzie na skutek nadmiernego kontaktu z kwasem cytrynowym, octem, solą lub twardą wodą powstają plamki na dnie garnka. W połączeniu z wysoką temperaturą mogą tworzyć się przebarwienia w kolorach tęczy lub plamki w kolorze szarym czy czarnym. Podkreślam, że mowa tutaj o długim kontakcie z substancjami niewskazanymi, ponieważ te same substancje  stosowane w odpowiednich warunkach służą do czyszczenia plam. Powstałe zabarwienia są nieszkodliwe dla zdrowia i można je zlikwidować zwykłymi środkami czyszczącymi lub lekkim kwasem. Aby uniknąć plam od soli, nie należy solić wody przed zagotowaniem.

 

Jak usunąć przebarwienia na garnkach ze stali nierdzewnej? 

Na usunięcie przebarwień jest wiele naturalnych i chemicznych sposobów. W zależności od rodzaju przebarwień należy spróbować różnych metod z wykorzystaniem kwasów lub chemicznych środków czyszczących. Nalot z kamienia lub plamki z soli mineralnych można lekko przetrzeć gąbką nasączoną octem lub kwasem cytrynowym, a następnie spłukać i wytrzeć do sucha. Można też zastosować środki z dodatkiem kwasu cytrynowego. Zacieki w kolorze tęczy powinny zniknąć po użyciu zwykłych środków do mycia naczyń lub przy pomocy gąbeczek do czyszczenia stali nierdzewnej. Pamiętaj jednak, że po zastosowaniu gąbek nasiąkniętych płynem do stali nierdzewnej należy wypłukać garnek wodą, najlepiej przegotowaną. Tak jak już wcześniej wspomniałam, żadne z tych plam i przebarwień nie są groźne dla zdrowia, a garnki takie można używać bez przeszkód. Jedyną przeszkodzą jest estetyka oraz zaakceptowanie faktu, że takie sytuacje mogą się przytrafić nawet w przypadku droższego kompletu garnków ze stali nierdzewnej. Pamiętaj, że proszki i środki o właściwościach trących będą zostawiały rysy na garnkach. Zwykłe druciaki również powodują powstawanie rys i uszkadzają zdolność stali do samo-naprawy. Do czyszczenia stali nierdzewnej również nie nadają się środki do srebra, ponieważ zawierają zbyt duże stężenie chlorków i silnych kwasów. 

Czy plamy i przebarwienia podlegają reklamacji? 

Wielu producentów zastrzega sobie, że plamy, odbarwienia i biały nalot na garnkach nie podlegają reklamacji. Uważam, że prawidłowo, ponieważ nie są to sytuację, które wyłączają produkt z użycia. Można przestać zwracać na to uwagę i gotować. Aby uniknąć powstawania takich plam, producenci zalecają, aby w garnkach ze stali nierdzewnej nie przechowywać żywności kwaśniej, solić wodę po zagotowaniu i nie używać drażniących substancji i czyścików podczas konserwacji. Plamy i przebarwienia nie powodują zmian smakowych potraw, nie są niebezpieczne dla zdrowia, a naczynia nie tracą swych właściwości.

Komplet garnków ze stali nierdzewnej Berry 8 el. Ambition - 199,90 zł