Sezon na rabarbar jest już w pełni! Jeżeli też marzy Wam się pyszne, słodkie i maksymalnie owocowe ciasto, to jest to! Ciasto jest banalnie proste do wykonania i samo przygotowanie zajmie Wam nie dłużej niż pół godzinki, później tylko godzina w piekarniku i można zacząć się zajadać!
Przepis na ciasto z rabarbarem i aperolem
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 280 g cukru + 3 łyżki
- 190 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 4 żółtka
- 2 białka
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki aperolu
- 2 łyżki startej skórki grejpfruta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
W oryginalnym przepisie ciasto było przygotowywane w tortownicy 23 cm, ja jednak wykorzystałam naczynie emaliowane, które sprawdziło się równie doskonale!
Masło roztapiamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Naczynie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej ubijamy chwilę białka, żółtka i 280 g cukru, tylko do połączenia składników.
Do jajek dodajemy schłodzone roztopione masło, jogurt, skórkę grejpfruta i aperol. Mieszamy i następnie dodajemy mąkę.
Po powstaniu jednolitej konsystencji całą masę przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia.
Rabarbar jeśli jest dość gruby przecinamy na połówki, nie obieramy go ze skórki, a jedynie dokładnie myjemy. Wykładamy rabarbar delikatnie na ciasto, tak aby się nie zapadł.
Ciasto odkładamy na 20 minut, aby stężało, a następnie posypujemy 3 łyżkami cukru.
Pieczemy ciasto w 180 st. C. przez 50 – 60 minut.
I gotowe! Smacznego 🙂
Przepis znaleziony na stronie: https://www.rozkoszny.pl/