Dziś Światowy Dzień Chleba, nie mogłam więc obyć się bez przygotowania czegoś z tej okazji! Był już przepis na prosty chleb drożdżowy, przepis na chleb z gara oraz przepis na chlebek bananowy. Dziś więc coś nowego, innego! Chleb z kaszą jaglaną to przepis, na który natrafiłam stosunkowo niedawno i musiałam go koniecznie przetestować! Gotowanie było szybkie i proste, a to cenię sobie w kuchni.
Przepis na chleb z kaszą jaglaną
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml wody
- 50 g kaszy jaglanej
- 50 g słonecznika
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
Kaszę gotujemy i odkładamy do ostygnięcia. Do miski z ostudzoną kaszą dodajemy mąkę, drożdże, sól, ziarna słonecznika oraz miód.
Wodę odgrzewamy tak, aby była letnia i dodajemy powoli do miski, zagniatając ciasto ręką.
Czas przygotować keksówkę. Keksówka 25 x 11 cm będzie idealna. Naczynie smarujemy delikatnie oliwą i obsypujemy bułką tartą.
Do keksówki przekładamy ciasto. Całość przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i pozostawić w lodówce na noc.
Po wyciągnięciu formy z lodówki koniecznie pozostawiamy je jeszcze na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ten czas upłynie, wkładamy nasz chlebek do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na 40 minut.