Dzisiaj rano spoglądając na kalendarz przeczytałam, że mamy Dzień Ciasta Marchewkowego! To ciasto, które powstało już w średniowieczu, a u nas nie jest specjalnie popularne. A szkoda, bo to tanie, łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne ciasto. Właśnie dlatego kiedy spojrzałam dziś w kalendarz, od razu ruszyłam do kuchni z postanowieniem, że przygotuję to ciasto. Potrzebne składniki mam w kuchni na co dzień, więc nie było wymówek.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki tartej marchwi
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Marchew trzemy na tarce. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i startą marchew dalej miksując. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Teraz pozostaje już tylko połączyć zawartości obydwóch misek.
Na koniec całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Doskonale sprawdzi się blacha do pieczenia 28×23 cm. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!