Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na domowy budyń

Dzień 31 marca został okrzyknięty światowym dniem budyniu! A jak taka okazja, to warto ją uczcić! Po co jednak decydować się na kupny budyń w proszku, jak przy pomocy kilku prostych składników, możemy zrobić go sami? Wystarczy kilkanaście minut i domowy budyń będzie gotowy!

Przepis na budyń

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 70 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Do rondelka wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy,  a następnie stopniowo dodajemy mleko. Teraz rondelek stawiamy na kuchenkę i podgrzewając na średnim ogniu, wciąż mieszamy. Gdy powstanie jednolita, gęsta masa budyń zagotowujemy jeszcze ostatni raz i ściągamy z ognia. Najpyszniejszy budyń jest na ciepło!