Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na falafel

Falafel zyskuje w Polsce coraz większą popularność, chociaż nadal nie wszyscy wiedzą, co to właściwie jest? Falafele to swego rodzaju pulpeciki, nie posiadają one jednak w składzie mięsa, wykonane są głównie z ciecierzycy lub bobu. Z tego względu największym zainteresowaniem potrawa ta cieszy się wśród wegetarian i wegan. Dzisiaj trochę o historii falafela i przepis!

Historia falafela

Nie do końca wiadomo, kiedy tak naprawdę zaczęto robić falafele. Istnieje teoria, że miało to miejsce 1000 lat temu, na bliskim wschodzie. Inna teoria natomiast wskazuje, że mogło być to znacznie wcześniej, bo na subkontynencie indyjskim już 4000 lat temu wytwarzano różne dania z wykorzystaniem ciecierzycy. Falafel to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich, a jego ojczyzną jest Egipt. Egipt, Liban, Izrael i Palestyna uznają to danie za potrawę narodową. Do Europy falafel dotarł poprzez emigrantów z Bliskiego Wschodu.

Jak zrobić falafela?

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę przez noc moczymy w dużej ilości wody. Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy i mielimy w melakserze z cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy nieduże kuleczki. Do głębokiej patelni wlewamy 2 – 2,5 cm oleju i nagrzewamy. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka klopsików. Gdy tylko falafele się zarumienią odwracamy je na drugą stronę.

Gotowe falafele warto odkładać na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu.

Smacznego!