Dziś 16 stycznia, czyli dzień pikantnych potraw! Jako pierwsze do głowy przyszło mi właśnie leczo, a podobno pierwsza myśl jest najlepsza, dlatego też bez zbędnych ceregieli wygrzebałam z lodówki wszystkie składniki, które uznałam, że mogą mi się przydać i ruszyłam do boju! Ja przyrządziłam moje leczo w garnku emaliowanym Belis, który dzięki grubemu korpusowi zapobiega przywieraniu potraw.
Przepis na leczo
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 5 papryk (żółte, czerwone, zielone)
- 5 pomidorów
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kiełbasy
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka oregano
- płaska łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta ostrej papryki
- pieprz i sól do smaku
Cebulę i paprykę kroimy w dość grubą kostkę. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Przygotowujemy garnek, w moim wypadku jest to garnek emaliowany Belis. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę.
Po paru minutach, gdy cebulka lekko zeszkli się dodajemy kiełbasę i czosnek. 5 – 8 minut później dorzucamy pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ja w tym momencie czasem dodaję również nieco pieczarek dla smaku.
Potrawę dusimy pod przykryciem, możemy podlać jeszcze potrawę niewielką ilością oleju, aby papryka się nie przypaliła.
W międzyczasie obieramy pomidory i kroimy w kostkę. Po około 20 minutach wrzucamy do garnka pomidory.
Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!