Nadchodzi Wielkanoc, a w domach zaczyna się przedświąteczna krzątanina. Do świąt pozostał nieco ponad tydzień, czas zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do pieczenia i zaplanować przepisy na ciasta i dania, jakie będziemy przygotowywać już za kilka dni. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jedno z najprostszych ciast wielkanocnych, czyli na mazurka!
Przepis na mazurka kajmakowego
Składniki:
- 500 g masy kajmakowej
- 300 g mąki
- 200 g dżemu porzeczkowego
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
Do miski wsypujemy mąkę, masło i cukier puder. Ugniatamy ciasto, dodajemy jajko i zagniatamy ponownie na jednolitą masę. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy, wycinamy kształt prostokąta a odcięte ciasto zawijamy w wałeczki i formujemy nim brzegi.
Ciasto wykładamy do formy do pieczenia, smarujemy dżemem i pieczemy 25 minut w 180 st. C.
Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie masę kajmakową. Następnie dekorujemy wierzch ciasta kolorowym lukrem.
A może potrzebujesz innych porad? Wiesz, Ile przed świętami zasiać rzeżuchę? Albo w jakiej formie upiec babkę? Koniecznie zapoznaj się z naszymi wpisami blogowymi na ten temat.