Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na mazurka wielkanocnego

Nadchodzi Wielkanoc, a w domach zaczyna się przedświąteczna krzątanina. Do świąt pozostał nieco ponad tydzień, czas zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do pieczenia i zaplanować przepisy na ciasta i dania, jakie będziemy przygotowywać już za kilka dni. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jedno z najprostszych ciast wielkanocnych, czyli na mazurka!

Przepis na mazurka kajmakowego

Składniki:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 300 g mąki
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko

Do miski wsypujemy mąkę, masło i cukier puder. Ugniatamy ciasto, dodajemy jajko i zagniatamy ponownie na jednolitą masę. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy, wycinamy kształt prostokąta a odcięte ciasto zawijamy w wałeczki i formujemy nim brzegi.

Ciasto wykładamy do formy do pieczenia, smarujemy dżemem i pieczemy 25 minut w 180 st. C.

Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie masę kajmakową. Następnie dekorujemy wierzch ciasta kolorowym lukrem.