Dziś Światowy Dzień Owsianki. Dzień ten został ustanowiony ponad 10 lat temu przez szkocką organizację charytatywną Mary’s Meals, która działa na rzecz głodujących dzieci. Z tej okazji przedstawię Wam dziś przepis na owsiankę bez gotowania, czyli Muesli Birchera. Skąd ta nazwa? To proste! Maximilian Bircher-Benner to wynalazca tejże owsianki! Był on szwajcarskim lekarzem, który doszedł do wniosku, że gotowane płatki owsiane tracą swoje wartości odżywcze. Zaczął więc zalecać swoim pacjentom zostawianie owsianki do nasiąknięcia i wyrośnięcia na noc i zjadać bez gotowania na następny dzień. I tak powstał Muesli Birchera, które dziś wypróbujemy!
Przepis na Muesli Birchera
Składniki na wieczór:
- 150 g płatków owsianych górskich
- 2 l ciepłej wody
- rodzynki
- suszone figi
- suszone daktyle
- orzechy
- pestki słonecznika
- wiórki kokosowe
Składniki na rano:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- brązowy cukier do smaku
- truskawki
- jeżyny
- maliny
- tarte jabłko
- cynamon
Wieczorem przygotowujemy dość duża miskę. Najlepiej aby była to miska emaliowana, w której bezpiecznie możemy przechowywać żywność. odmierzamy odpowiednią ilość płatków i wsypujemy do miski. Dodajemy w dowolnych ilościach suszone owoce, słonecznik, wiórki kokosowe i pokrojone drobno orzechy. Całość mieszamy i zalewamy wodą.
Rano do owsianki dodajemy jogurt, miód, cukier, cynamon i starte jabłko. Dokładnie mieszamy, a górę posypujemy jeżynami, malinami i truskawkami.
Smacznego! 🙂
Kinga