Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na owsiankę bez gotowania

Dziś Światowy Dzień Owsianki. Dzień ten został ustanowiony ponad 10 lat temu przez szkocką organizację charytatywną Mary’s Meals, która działa na rzecz głodujących dzieci. Z tej okazji przedstawię Wam dziś przepis na owsiankę bez gotowania, czyli Muesli Birchera. Skąd ta nazwa? To proste! Maximilian Bircher-Benner to wynalazca tejże owsianki! Był on szwajcarskim lekarzem, który doszedł do wniosku, że gotowane płatki owsiane tracą swoje wartości odżywcze. Zaczął więc zalecać swoim pacjentom zostawianie owsianki do nasiąknięcia i wyrośnięcia na noc i zjadać bez gotowania na następny dzień. I tak powstał Muesli Birchera, które dziś wypróbujemy!

Przepis na Muesli Birchera

Składniki na wieczór:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 2 l ciepłej wody
  • rodzynki
  • suszone figi
  • suszone daktyle
  • orzechy
  • pestki słonecznika
  • wiórki kokosowe

Składniki na rano:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • brązowy cukier do smaku
  • truskawki
  • jeżyny
  • maliny
  • tarte jabłko
  • cynamon

Wieczorem przygotowujemy dość duża miskę. Najlepiej aby była to miska emaliowana, w której bezpiecznie możemy przechowywać żywność. odmierzamy odpowiednią ilość płatków i wsypujemy do miski. Dodajemy w dowolnych ilościach suszone owoce, słonecznik, wiórki kokosowe i pokrojone drobno orzechy. Całość mieszamy i zalewamy wodą.

Rano do owsianki dodajemy jogurt, miód, cukier, cynamon i starte jabłko. Dokładnie mieszamy, a górę posypujemy jeżynami, malinami i truskawkami.

Smacznego! 🙂

Kinga