Już za niedługo tłusty czwartek, a co to oznacza? Pączki! Nie mogłam więc nie przygotować dla Was na tę okazję przepisu na tradycyjne, bardzo smaczne pączki z powidłami. A czy wiecie, skąd wzięła się tradycja tłustego czwartku? Sięga ona pogaństwa, kiedy to hucznym ucztowaniem i objadaniem się świętowano zakończenie się zimy i nadejście wiosny. Już wtedy zagryzką były pączki z ciasta chlebowego ze słoniną.
Przepis na pączki z powidłami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 50 g drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu
- ulubione powidła
Do letniego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 4 łyżki mąki. Zaczyn lekko mieszamy, zakrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pozostałą ilość cukru ubijamy w kąpieli wodnej z jajkiem i żółtkami. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zaczyn z drożdży mieszamy z pozostałą mąką, ubitymi jajkami i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy dłońmi ciasto.
Teraz przyda się naprawdę duża miska kuchenna. Jeśli takowej nie posiadasz, możesz wykorzystać także duży garnek. Ponownie zakrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, tym razem na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładamy na porządnie obsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 cm i wykrawamy z niego krążki za pomocą szklanki. Teraz na jeden krążek nakładamy nieco powideł i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Tak powstały pączek zalepiamy dobrze na brzegach i odkładamy na posypaną mąką deskę lub tackę. Z całą resztą robimy to samo i powstałe pączki przykrywamy ściereczką, ponownie zostawiając do wyrośnięcia na pół godzinki.
Teraz pozostaje nam już tylko smażenie. Na rozgrzany olej wrzucamy po parę pączków, tak aby wszystkie wystawały z garnka i smażymy po parę minut z każdej strony, aż będą ładnie zarumienione.
Po ostygnięciu pączki możemy posypać pudrem.
Smacznego!