Jabłka pieczone to przepis niedoceniany dzisiaj, chociaż znany już od wielu pokoleń. To pyszne danie było zawsze wyczekiwane przez dzieci po obiedzie, a i dorosłym uszy się trzęsły! Dziś jabłka zapiekane w kokilkach mogą posłużyć jako elegancki i oryginalny deser!
Przepis na jabłko zapiekane w kokilce
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 10 g rodzynek
- 10 g suszonej żurawiny
- 10 g orzechów włoskich
- cynamon
Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy ich górną część (nie wyrzucamy!). Z jabłek wydrążamy przy pomocy noża gniazdo nasienne. Tak przygotowane owoce odkładamy na bok.
Orzechy kroimy na nieduże kawałeczki, podobnie można zrobić z rodzynkami i żurawiną. Wszystko wrzucamy do miseczki i mieszamy z miodem oraz cynamonem.
Kokilki w których będziemy piec jabłka smarujemy na dnie masłem. Wkładamy do każdej po jednym jabłku, a wnętrza jabłek wypełniamy wcześniej przygotowaną mieszanką z orzechami.
Jabłka z powrotem przykrywamy „kapelusikiem” i smarujemy je z wierzchu niewielką ilością miodu.
Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na około 40 minut.
Czas pieczenia możesz skrócić lub wydłużyć zależnie od wielkości jabłek.
Jabłka są pyszne podawane z gałką lodów śmietankowych, smacznego!
Kokilki żeliwne polecane w sklepie naczynia.olkusz.pl:
1. Kokilka żeliwna Brizoll - 41,90 zł 2. Kokilka żeliwna Belis - 74,90 zł