W kalendarzu widnieje dziś Dzień Ptysia i z tej okazji przygotowałam prosty przepis na ptysie z bitą śmietaną! Przed przygotowaniem tego deseru nie musiałam nawet wybierać się do sklepu, wszystkie składniki mam na co dzień w lodówce. Ciasto składa się ledwie z czterech składników: mąki, masła, wody i jaj, a bita śmietana z dwóch: śmietanki 30% i cukru pudru!
Przepis na ptysie z kremem
Składniki:
- 200 g mąki
- 140 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka
- 500 ml śmietanki 30%
- 120 g cukru pudru
Przygotuj dość duży garnek, do którego wlejemy wodę i dodamy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści, a całość zacznie wrzeć.
Mąkę przesiewamy przez sitko. Garnek ściągamy z ognia i dodajemy do niego mąkę, mieszając intensywnie.
Garnek ponownie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy jeszcze minutkę, cały czas mieszając.
Mąkę z masłem odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejnym krokiem jest połączenie masy z jajkami. Najłatwiej zrobimy to przy pomocy miksera. Kolejno wbijamy do masy jajka i gdy jedno całkowicie połączy się już z ciastem, dodajemy kolejne.
Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, przy pomocy którego formujemy ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ptysie pieczemy w temperaturze 200 st.C. przez około pół godziny. Kiedy ptysie są już rumiane i wyrośnięte wyłączamy piekarnik i najpierw lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Po paru minutach przekładamy ptysie na kratkę do przestudzenia.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie bitej śmietany, do dużej miski wlewamy śmietankę i ubijamy. Następnie do ubitej śmietanki dokładamy po kilka łyżek cukru, wciąż ubijając.
Ptysie rozkrajamy na pół i do środka nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę.
Smacznego!