Kto nie lubi truskawek? Ten czerwony owoc jest uwielbiany przez zdecydowaną większość populacji. Dlatego też w czasie takim jak teraz. Kiedy w każdym sklepie natykamy się na soczyste truskawki w coraz lepszych cenach, wielu z nas decyduje się na robienie z truskawek dżemów, koktajli i kompotów. Mnie osobiście kompot truskawkowy kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym, przez co często sięgam po ten szybki i prosty przepis na gaszący pragnienie wyśmienity napój.
Kompot z truskawek
Składniki:
- 2 litry wody
- 350 g cukru
- 0,5 kg truskawek
Wodę gotujemy z cukrem. W międzyczasie truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
Gdy woda zagotuje się, wrzucamy truskawki i ponownie czekamy, aż powstały kompot zawrze.
Teraz decyzja pozostaje dla Was czy przelewacie gorący kompot do dzbanka, czy czekacie, aż ostygnie i pijecie go jako orzeźwiający, chłodny napój.