Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na tartę wielkanocną ze szpinakiem i jajkiem

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tartę i właśnie dlatego uznałam, że zbliżający się czas Wielkanocny będzie idealnym momentem na zrobienie jakiejś pysznej, wytrawnej tarty! Doszłam do wniosku, że najlepszym pomysłem będzie połączenie wiosny z Wielkanocą czyli… szpinak i jajka! Właśnie te dwa składniki, będą nam dzisiaj przyświecać. Kto tak jak ja lubi połączenie pysznego, kruchego ciasta ze słonymi składnikami? Jeśli Ty też takie lubisz, to zaufaj mi, ta wielkanocna tarta będzie idealna dla Ciebie!

Dowiedz się także: Ile przed świętami zasiać rzeżuchę?

Tarta ze szpinakiem i jajkami

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 18%
  • 300 g szpinaku
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól

 

 

Pierwsze co powinniśmy zrobić to przesiać mąkę do miski, aby nabrała pulchności, a co za tym idzie nasza tarta była pulchniejsza. Do przesianej mąki dodajemy sól, starte na tarce masło i jedno żółtko. Składniki lekko mieszamy, a następnie rozcieramy palcami na kruszonkę. Do ciasta dodajemy około dwóch łyżek zimnej wody i zagniatamy szybko ciasto. Szybkie tempo ma nam posłużyć ku temu, aby ciasto pozostało zimne. Po wszystkim owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Dzięki temu ciasto nie powinno odkształcić się podczas pieczenia, no i pozostanie kruche. W czasie, gdy ciasto się chłodzi mamy czas na nasmarowanie masłem formy do tarty. Po jakichś 20 minutach, możemy wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim naszą formę, a następnie całą nakłuć widelcem.

Teraz przechodzimy do zawartości naszej tarty. Cebulę kroimy w plasterki i smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Dodajemy do niej szpinak i drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wszystko wykładamy na tartę. Pozostałe jajka rozbijamy ze śmietaną i zalewamy nimi tartę. Teraz już pozostaje nam tylko wstawić tartę do piekarnika. Przez pierwsze 5 minut piekarnik powinien być ustawiony na 210 stopni, a następnie należy zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec tak przez około 40 minut. Zerkaj uważnie to zauważysz kiedy tarta się zarumieni, to będzie sygnał, że jest gotowa! Tartę należy jeść na zimno.

Smacznego!