Pierwsza przeprowadzka. Puste mieszkanie, pusta kuchnia… Każdy przez to przeszedł lub przejdzie. Ja sama nie tak dawno głowiłam się, co jeszcze muszę kupić do nowej kuchni i dopiero jak już się przeprowadziłam to odkryłam, jak wiele rzeczy jeszcze mi brakuje! Chcę was ustrzec przed tym i zaoferować pomoc, której ja nie mogłam znaleźć, czyli lista „pierdół” jakie potrzebujemy, a o których nie pamiętamy zajęci poważniejszymi wydatkami.
Wałek do ciasta, łopatka i łyżka drewniana
Wszyscy pamiętają, żeby kupić do domu łyżeczki, noże i inne sztućce, ale czy ktokolwiek na początku pamięta o tak potrzebnych narzędziach, jak drewniane łyżki i łopatki, albo wałek do ciasta? Te potrzebne przybory kuchenne są zupełnie zapomniane. A później zastanawiamy się jak przewrócić kotlecika na patelni, albo jak zamieszać sos, nie niszcząc przy tym delikatnej powłoki garnka czy patelni. No a wałek do ciasta to sprawa oczywista. Chyba ciężko znaleźć cokolwiek co mogłoby zastąpić nam w kuchni wałek… no nie ma takiej opcji! Bez wałka do ciasta to nawet nie ma po co kupować do domu piekarnika.
Sitko
Cóż bez sitka za żywot w kuchni? Jak przesiać mąkę, żeby nasze ciasto było pulchniejsze? Albo jak przypudrować równomiernie pączki? No w tym przypadku chyba nie muszę nic więcej tłumaczyć.
Pędzelek silikonowy do smarowania
Kiedyś miałam wrażenie, że pędzelek kuchenny nie jest mi potrzebny, ale odkąd zaczęłam go używać do smarowania białkiem różnego rodzaju wypieków, albo do smarowania patelni olejem, mam wrażenie, że nie potrafiłabym się z nim rozstać. Sama nie wiem, jak wcześniej radziłam sobie bez niego. A wy posiadacie ten „gadżet” czy zastępujecie go czymś innym?
Chochle
Chochle każdy zna i wie, jakie są potrzebne. Nabierki do zupy to oczywista konieczność, podobnie jak chochle do sosów. Czy jest ktoś, kto potrafi zrezygnować ze wszystkich zup na świecie i dodatkowo jeszcze z sosów? Jeśli nie należysz do tej dziwnej grupy, to swoją nową kuchnię koniecznie musisz zaopatrzyć w chochlę ze stali nierdzewnej.
Moździerz do przypraw i ziół
Dla mnie osobiście to podstawa każdego dania, ale wiem, że jest wiele osób, które z moździerza nie korzystają. Osobiście uwielbiam mieszać ze sobą różne przyprawy i zgniatać je wyciskając z nich wszystko, co najlepsze, mam wrażenie, że wówczas dania, które przygotowuję, smakują o niebo lepiej. Dlatego też dla mnie moździerz to absolutny must have!