Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje przyprawników:
- Klasyczna, tradycyjna solniczka i pieprzniczka.
- Młynek do przypraw ręczny.
- Młynek do przypraw elektryczny.
- Miseczka, pojemnik lub słoiczek.
Przy wyborze przyprawników zazwyczaj kierujemy się funkcjonalnością, wyglądem wizualnym oraz miejscem użytkowania, czyli czy potrzebujemy ich na stole czy w miejscu przygotowania potraw.
Do bezpośredniego gotowania dobrze sprawdzają się słoiczki, pojemniczki lub miseczki, szczególnie na sól, której używamy sporo. Coraz częściej jednak preferujemy świeżo zmieloną sól lub pieprz. Pomysłowe jest przygotowanie własnych mieszanek, zgodnie z naszym smakiem i upodobaniami. Wybieramy młynki także ze względu na materiał, z którego są wykonane, może to być stal, drewno lub szkło. Drewno jest najtrudniejsze w utrzymaniu czystości i wymaga częstego przecierania wilgotną ściereczką, aby łatwo usunąć brud. Zdecydowanie łatwiejsze do czyszczenia będą młynki ze szkła lub stali.
Dlaczego młynek elektryczny? Najważniejszą zaletą elektrycznego młynka jest wygoda, możemy mielić przyprawy przy użyciu tylko jednej ręki. Wiele osób jednak nie lubi młynków elektrycznych ze względu na hałas, jaki wydają. To kwestia indywidualna. Młynki posiadają regulację grubości mielenia i mogą być pojedyncze lub podwójne. Istnieją malutkie młynki idealne do postawienia na stole, ale również bardzo efektywne, mające ponad pół metra.
Każdy musi dokonać wyboru według własnych preferencji, pamiętając, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć oprócz klasycznych przyprawników także młynek.