Rodzaj naczynia, w jakim podajemy dany napój, ma większe znaczenie, niż się wydaje. Dobry dobór szklanki do piwa podkreśla jego smak i aromat. Dodatkowo degustacja napoju w ładnym i eleganckim naczyniu uprzyjemnia nam spożywanie napoju. Warto pamiętać, aby szkło, w którym podajemy piwo, było dokładnie umyte i najlepiej przepłukane zimną wodą. Dzięki temu, piana nie będzie zatrzymywać się na wewnętrznej stronie szkła, tylko uformuje się zgrabnie nad piwem. Rodzajów szklanek do piwa jest bardzo wiele, dziś jednak skupimy się na paru najpopularniejszych, które są obowiązkowe dla każdego degustatora piwa.
Kufle do piwa
Podstawowe i najbardziej znane naczynie do podawania piwa. To naczynie powinno być w prawie każdym domu. Niegdyś piwo podawane było jedynie w tych solidnych szklanicach, z grubego szkła o solidnym uchwycie. Grube dno i ścianki kufla mają swoje zadanie, utrzymują w naczyniu chłód, no i zmniejszają ryzyko stłuczenia. Kufle to doskonałe naczynia do podawania lagerów, grzańców i koźlaków, sprawdzą się na festiwalach i podczas biesiad w gronie przyjaciół.
Pokale do piwa
Pokal to smukła szklanka na nóżce, wykonana z cieńszego szkła niż kufle. Z wyglądu jest bardzo delikatny i subtelny. Charakteryzuje się wysokością i wąskim obwodem, a jego nóżka jest znacznie niższa i grubsza, niż jak w przypadku kieliszków do wina. W szklankach typu pokal można podawać pilznery, lagery i koźlaki.
Snifter – kielich do piwa
Jednym ze standardowych szkieł degustacyjnych jest właśnie Snifter. Szklanki stoją na szerokiej nóżce i posiadają zwężaną u góry pojemną czaszę. Kształt kieliszka nie jest przypadkowy. Naczynie jest stworzone w taki sposób, aby kumulować u góry lotne związki, dzięki czemu możemy delektować się aromatem piw takich jak koźlaki, stout czy IPA.
Kieliszki do piwa Tulip
Nazwa szkła, doskonale oddaje jego naturę, ponieważ przypomina ono wyglądem tulipan. Szklanka tulip posiada szeroką i krótką nóżkę, pękatą na dole czaszę, zwężaną ku górze i z powrotem rozszerzającą przy rancie. Ponownie jest to kielich przeznaczony do wymagających piwa, takich jak Old Ale, Belgian Pale i Saison. Naczynie powstało w taki sposób, aby dobrze budowała się i utrzymywała na długo piana, a dodatkowo kumuluje i nakierunkowuje wydobywające się aromaty.
Stange do piwa
Stange to tradycyjne szkło niemieckie, posiadające prosty, walcowaty kształt. Wąska i wysoka szklanka koncentruje doskonale aromaty piw. Szkło jest doskonałe do piw takich jak Gose, Faro i Koźlak.