Sezon na botwinkę powoli się kończy, więc to ostatnia szansa, aby przygotować tą pyszną zupę! To bardzo zdrowa i mało kaloryczna zupa o wyjątkowym smaku. Jeżeli zastanawialiście się, jak smakuje początek lata, to właśnie ten smak!
Przepis na botwinkę
Składniki:
- 1 l bulionu
- 3 pęczki botwinki
- 350 g ziemniaków
- 150 g marchwi
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka mąki
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew i kroimy w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę.
Do dużego garnka wrzucamy masło i pokrojone warzywa. Podsmażamy je przez 10 – 15 minut.
Łodygi i liście buraków siekamy, a bulwy obieramy i kroimy w ćwiartki plasterków.
Buraki dodajemy do garnka z warzywami i zalewamy bulionem. Gotujemy zupę pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu.
Teraz do zupy dodajemy poszatkowany koperek, sok z cytryny i przyprawy.
Do osobnej miski wlewamy śmietanę i mieszamy z mąką. Powstałą miksturę wlewamy do zupy i mieszamy.
Gotowe, smacznego!