Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Sezon na botwinkę

Sezon na botwinkę powoli się kończy, więc to ostatnia szansa, aby przygotować tą pyszną zupę! To bardzo zdrowa i mało kaloryczna zupa o wyjątkowym smaku. Jeżeli zastanawialiście się, jak smakuje początek lata, to właśnie ten smak!

Przepis na botwinkę

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 3 pęczki botwinki
  • 350 g ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew i kroimy w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę.

Do dużego garnka wrzucamy masło i pokrojone warzywa. Podsmażamy je przez 10 – 15 minut.

Łodygi i liście buraków siekamy, a bulwy obieramy i kroimy w ćwiartki plasterków.

Buraki dodajemy do garnka z warzywami i zalewamy bulionem. Gotujemy zupę pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu.

Teraz do zupy dodajemy poszatkowany koperek, sok z cytryny i przyprawy.

Do osobnej miski wlewamy śmietanę i mieszamy z mąką. Powstałą miksturę wlewamy do zupy i mieszamy.

Gotowe, smacznego!