Pozyskiwanie soku z malin w sokowniku parowym jest bardzo szybkie i proste, a napój wychodzi wyśmienity! Woda z garnka na samym dole paruje i ta właśnie para ogrzewa owoce, z których zaczyna spływać sok do środkowego naczynia. Jeżeli dodasz do malin wystarczającą ilość cukru — około 170 g na 1 kg malin, soku nie musisz już później pasteryzować.
Przepis na sok malinowy z sokownika parowego
Składniki:
- 2 kg malin
- 340 g cukru
Maliny przepłukujemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka u samej góry.
Owoce posypujemy odmierzoną ilością cukru i nakładamy pokrywkę.
Do garnka na samym dole wlewamy wodę, około 1/3 pojemności naczynia.
Sokownik składamy i kładziemy na kuchence. Gotujemy przez około pół godziny.
Przez ten czas warto przygotować słoiki lub butelki na sok.
Po 30 minutach możemy już zacząć powoli spuszczać sok prosto do słoików i zakręcać.
I gotowe!
Co zrobić z pozostałych malin?
Dżem! Do pozostałych malin wystarczy dodać nieco substancji żelującej, dosłodzić ewentualnie do smaku i zagotować.
Powstałą substancję przekładamy do słoików i mamy gotowy dżem malinowy!