Darmowa dostawa dla zamówień od 299 zł!

Z jakich owoców sok z sokownika? Sok malinowy z sokownika

Pozyskiwanie soku z malin w sokowniku parowym jest bardzo szybkie i proste, a napój wychodzi wyśmienity! Woda z garnka na samym dole paruje i ta właśnie para ogrzewa owoce, z których zaczyna spływać sok do środkowego naczynia. Jeżeli dodasz do malin wystarczającą ilość cukru — około 170 g na 1 kg malin, soku nie musisz już później pasteryzować.

Sok z malin z sokownika

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 340 g cukru

Maliny przepłukujemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka u samej góry.

Czy sypac cukier do sokownika?

Owoce posypujemy odmierzoną ilością cukru i nakładamy pokrywkę.

Do garnka na samym dole wlewamy wodę, około 1/3 pojemności naczynia.

Jak długo gotować sok w sokowniku?

Sokownik składamy i kładziemy na kuchence. Gotujemy przez około pół godziny.

Przez ten czas warto przygotować słoiki lub butelki na sok.

Czy sok z malin z sokownika trzeba pasteryzować?

Po 30 minutach możemy już zacząć powoli spuszczać sok prosto do słoików i zakręcać. Nie trzeba go pasteryzować!

Co zrobić z pozostałych malin?

Dżem! Do pozostałych malin wystarczy dodać nieco substancji żelującej, dosłodzić ewentualnie do smaku i zagotować.

Powstałą substancję przekładamy do słoików i mamy gotowy dżem malinowy!