Sok wiśniowy otrzymywany z sokownika parowego to idealny wybór dla tych, którzy cenią naturalny smak i wartości odżywcze. Proces niskotemperaturowego parowania pozwala zachować bogaty bukiet aromatyczny oraz większość witamin i minerałów obecnych w świeżych owocach. Dzięki temu sok jest nie tylko pyszny, ale także zdrowszy niż tradycyjnie produkowane soki, które często są pasteryzowane lub poddawane wysokim temperaturom.
- Jak używać sokownika parowego?
- Sokownik parowy na indukcję i na gaz
- Sokownik z kranikiem do soków sezonowych — domowe wzmocnienie odporności
- Przepis na sok wiśniowy z sokownika parowego
- Sok wiśniowy z sokownika parowego – składniki:
- Do przygotowania soku potrzebne są również:
- Ile cukru do wiśni w sokowniku?
- Czy trzeba drylować wiśnie do sokownika?
- Konserwacja sokownika
Jak używać sokownika parowego?
Sokownik parowy składa się z 3 części, kranika i pokrywy szklanek. Dolny garnek służy do napełniania wodą, w środkowym garnku zbiera się sok z owoców, który następnie zlewamy do naczynia za pomocą kranika. Ostatnia część garnka, która znajduje się na samej górze, służy do napełnienia owocami. Ilość wody, którą wlewamy do pierwszego naczynia jest zazwyczaj wskazana w instrukcji producenta. Zwyczajowa objętość to 1/2 garnka lub 1/3 garnka. Ilość cukru dodanego do soku lub owoców zależy od preferencji i kwasowości surowca. Są dwie metody dodawania cukru. Pierwsza metoda to dodatek cukru bezpośrednio do owoców przed parowaniem soku, a druga metoda to dodanie cukru do już powstałego soku z sokownika parowego. W internecie znajdziemy wiele przepisów z wykorzystaniem obu metod dodawania cukru.
Sokownik parowy na indukcję i na gaz
Najbardziej popularne sokowniki parowe z kranikiem to garnki ze stali nierdzewnej. Zdecydowana większość z nich posiada oznaczenie, że jest kompatybilna z płytą indukcyjną. Sokowniki na indukcję działają tak samo jak każdy inny sokownik stosowany na kuchence gazowej czy elektrycznej. Sokownik ze stali nierdzewnej posiada takie same właściwości jak garnki indukcyjne. Pojemność sokowników parowych jest różna. Najbardziej popularne pojemności sokowników parowych to 5 l, 8 l oraz 15 l.
Sokownik parowy Juicer Florina 8 l
Sokownik z kranikiem do soków sezonowych — domowe wzmocnienie odporności
Czerwiec to czas kiedy powoli rozpoczyna się sezon na domowe soki. Dojrzała jest już porzeczka, czereśnia i rozpoczyna się zbiór wiśni. W tym okresie można również rozpocząć przygotowanie soków z malin i z truskawek. Jeśli masz odrobinę wolnego czasu to zachęcamy do przygotowania domowych soków, które będą jak znalazł w okresie jesieni i częstych przeziębień. Sokownik parowy z kranikiem to bardzo proste urządzenie, w którym przygotujemy soki bez większego wysiłku.
Czerwone owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości. Mają wysoką zawartość witamin, szczególnie witaminy C. Dodatkowo mają właściwości antyoksydacyjne i bakteriobójcze. Soki z owoców przydadzą się do picia z samą wodą lub jako dodatek do jesiennej, rozgrzewającej herbaty. To są tylko przykładowe korzyści, jakie niosą różne soki owocowe. Zalet jest zdecydowanie wiele w zależności od rodzaju owoców. Mogę dodać jeszcze, że przykładowo czerwona porzeczka jest wskazana do stosowania u osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia.
Przepis na sok wiśniowy z sokownika parowego
Wiśnie mają dużą zawartość witaminy C, pektyn i antyoksydantów. Są świetne w celu wzmocnienia odporności, poprawienia trawienia i wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Kiedy jest sezon na wiśnie, warto przeznaczyć swój wolny czas na przygotowanie soku z wiśni w sokowniku. Przepis na sok z wiśni jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Sokowniki parowe są również łatwe w obsłudze i sprawiają, że przygotowanie domowych soków staje się przyjemnością.
Sok wiśniowy z sokownika parowego – składniki:
- Owoce wiśni z pestkami
- Cukier
- Woda
Do przygotowania soku potrzebne są również:
- Sokownik parowy
- Dodatkowe naczynie na sok
- Szklane butelki i szczelne zakrętki
Na początek proponuję wyparzyć butelki szklane gorącą wodą. Do pierwszego garnka nalewamy wody w ilości wyznaczonej przez producenta. Zazwyczaj jest to 1/2 lub 2/3 objętości garnka. Nakrywamy go środkowym garnkiem z kranikiem. W ostatnim garnku umieszczamy owoce. Pamiętaj, aby szczelnie zamknąć kranik w trakcie gotowania soku. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju sokownika i tutaj również polecam skierować się do instrukcji. Kiedy sok już będzie gotowy, zlej go do osobnego naczynia. Dosyp cukru w proporcji 0,5 kg na 1 litr soku. Sok z cukrem zagotuj i przelej do przygotowanych wcześniej butelek. Butelki zakręć i odstaw do wystygnięcia. Czas odciągania soków z owoców jagodowych i miękkich wynosi około jednej godziny.
Ile cukru do wiśni w sokowniku?
Jeśli przygotowujesz sok metodą dodawania cukru bezpośrednio do owoców, ilość cukru to 50-100 g na 1 kg owoców.
Czy trzeba drylować wiśnie do sokownika?
Nie, nie trzeba drylować wiśni przed umieszczeniem ich w sokowniku. Sokownik, który jest urządzeniem do produkcji soków, zazwyczaj jest zaprojektowany tak, aby taka czynność nie była konieczna. W przypadku wiśni sokownik powinien poradzić sobie z nimi bez konieczności ich drylowania.
Konserwacja sokownika
- przed każdorazowym użyciem wszystkie części sokownika należy dokładnie umyć w gorącej wodzie z dodatkiem środków do mycia naczyń.
- dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha
- do czyszczenia sokownika nie należy używać ostrych narzędzi, druciaków oraz proszków ściernych, piasku. Wskazane jest przechowywanie sokownika w stanie otwartym.