Seler naciowy jest doskonałym uzupełnieniem diety, smacznym warzywem, a w dodatku posiada mnóstwo minerałów i składników odżywczych. Dzisiaj trochę o właściwościach selera naciowego i przepis na pyszny sok z selera, doskonały na uzupełnienie codziennej diety. Sok warto jednak uzupełnić innymi warzywami lub owocami, aby jego smak nam odpowiadał, poniżej prezentuję przepis na sok z selera naciowego z pomarańczą i imbirem!
Przepis na sok z selera naciowego
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 pomarańcza
- kilka listków mięty
- starty imbir do smaku
Seler dokładnie myjemy i rozkrajamy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Pomarańczę obieramy i dorzucamy do selera. Dodajemy miętę i starty imbir. Blendujemy, przelewamy napój do szklanek i gotowe! W razie potrzeby napój można rozcieńczyć wodą.
Właściwości soku z selera naciowego
- 95 % selera to woda, doskonale nawadnia on nasz organizm.
- Wysoka zawartość potasu, stymuluje produkcję moczu i usuwa nadmiar wody z organizmu.
- Błonnik zwarty w selerze niweluje zaparcia.
- Flawonoidy w selerze mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
- Picie soku z selera naciowego pomaga zwalczyć choroby skórne np. trądzik i wysypkę.
- Jest sycący i mało kaloryczny, to więc doskonałe wsparcie na diecie.