Późna jesień to doskonały czas na przygotowanie karczochów. Nieco o tej roślinie opowiadałam już w tym poście (Sezon na karczochy), opisałam tam również, w jaki sposób ugotować karczochy. Dzisiaj natomiast przychodzę z idealnym do karczochów sosem holenderskim! Sos ten można oczywiście wykorzystać także do szparagów czy innych warzyw. Doskonale pasuje również do ryb!
Przepis na sos holenderski
Składniki:
- 4 żółtka
- 160 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Masło roztapiamy w rondelku. Powoli i delikatnie, tak aby się nie zagotowało. Następnie przecedzamy masełko przez sitko, wyrzucając powstałą białą piankę.
Żółtka oddzielamy dokładnie od białek i umieszczamy w szklanej misce, musi być ona odpowiednio dobrana, ponieważ będziemy z jej pomocą ubijać żółtka na parze.
Do garnka wlewamy wodę na takiej wysokości, aby nie dotykała włożonej u góry miski. Gotujemy wodę i pozostawiamy na średniej mocy palnika, tak aby ciągle była zagotowana. Tymczasem do żółtek w misce dodajemy cytrynę i rozpoczynamy ubijanie przy pomocy trzepaczki. Ważne, aby jajka się nie ścięły!
Żółtka powinny napuszyć się i podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do nich sól i pieprz.
Do miski powoli dodajemy roztopione masełko, wciąż ubijając.
Pyszny sos jest gotowy!