Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Spaghetti bolognese

Dziś 25 października, czyli dzień makaronu! A jakie jest najsłynniejsze danie makaronowe? Oczywiście, Spaghetti! Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na klasyczne, pyszne spaghetti bolognese! A czy wiecie, że historia sosu bolognese sięga aż czasów średniowiecznych? Oryginalny przepis dość mocno odbiega od tego, co mamy obecnie. Jako tajemnicę sosu bolognese uznawano długie gotowanie, nawet do dwóch godzin, wówczas jednak dawano do niego krojone mięsa, kiełbasy i boczek, które musiały długo gotować się, aby być delikatne i kruche. Mięso mielone znacznie przyspieszyło ten proces.

Przepis na Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 200 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 dużej cebuli
  • tymianek
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania przyda się:

Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy, powinna pokrywać cienką warstwą całe dno. Czosnek wyciskamy prosto na patelnię i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Po chwili wrzucamy mięso, staramy się podczas smażenia rozdrobnić je za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki, które nie uszkodzą powłoki patelni.

Następnie dodajemy na patelnię koncentrat i przyprawy do smaku, na koniec całość zalewamy passatą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

W tym czasie wstawiamy makaron spaghetti i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Teraz już wystarczy tylko rozłożyć makaron na talerzach i polać przygotowanym sosem.

Smacznego!

Kinga 🙂