Dziś Światowy Dzień Hamburgera, czyli najlepszy dzień żeby zjeść burgera bez poczucia winy o nadmiar kalorii. Aby jednak tych kalorii było jak najmniej, warto zrobić taki posiłek samodzielnie, zamiast kupować pierwszego lepszego hamburgera z przydrożnego fast-fooda. Przygotowałam na dziś przepisy na bułkę jak i kotleta do hamburgera oraz propozycję dodatków.
Przepis na domowego hamburgera
Poniżej znajdziecie przepis na bułkę oraz kotleta, to najważniejsze części hamburgera, ale nie jedyne! Reszta składników w dużej mierze zależy od naszego gustu. Możemy wybrać jeden z wielu sosów do burgerów – kupny lub robiony ręcznie. o burgera można dodać różne rodzaje sera żółtego, warzywa – pomidora, ogórka, sałatę, cebulę. Często też używana jest do hamburgerów specjalna cebulka prażona. Użyj fantazji i przygotuj hamburgera z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Przepis na bułkę do burgera
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 g drożdży instant
- sezam do posypania
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem i letnim mlekiem. Od jajek oddzielamy jedno żółtko, które wykorzystamy do smarowania bułeczek przed pieczeniem, resztę dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy kilka minut.
Masła roztapiamy na małej patelni. Ostudzone dodajemy do przygotowanego ciasta i wyrabiamy dalej, aż będzie odpowiednio elastyczne.
Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski i oprószamy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części z których formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Ponownie przykrywamy ciasto ręcznikiem kuchennym i czekamy niecałą godzinę.
Na koniec bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy blaszkę z bułkami do piekarnika o temperaturze 200 st. C. na około 15 minut. I gotowe!
Przepis na kotleta do burgera
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Z mięsa formujemy 6 kotletów. Kotlety można przyrządzić na grillu, ale ja najbardziej polecam usmażenie ich na patelni grillowej, na małej ilości tłuszczu. Patelnie grillowe to doskonały wybór, kiedy pogoda nie zachęca do grillowania.