Prosty przepis na smaczne i kolorowe danie? Szakszuka! Musisz tylko mieć w lodówce pomidory, jajka, cebulę i świeżą kolendrę. Do tego kilka podstawowych przypraw i pyszne danie gotowe. Danie najlepiej wygląda podane prosto na patelni. Ja przygotowałam szakszukę i podałam na stół na patelni granitowej Ambition w stylu Loft. Doskonale prezentuje się ona z kolorowym daniem.
Przepis na szakszukę
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- świeża kolendra
- pieprz i sól do smaku
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę, odrzucając stwardniałe fragmenty przy szypułce.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy parę minut, a następnie dodajemy pomidory. Pomidorki mieszamy co jakiś czas na średnim ogniu. Gdy odparuje nadmiar wody.
Dodajemy przyprawy i całość podgrzewamy jeszcze chwilkę mieszając.
Między pomidorami robimy delikatne otwory, do których wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię na kilka minut, tak by białko ładnie się ścięło.
Całość posypujemy kolendrą i podajemy z patelnią na stół.