Teflon to materiał przez jednych chwalony, a przez drugich mieszany z błotem. Jaka jest prawda o tym wynalazku? Jakie wady i zalety ma patelnia teflonowa? Czym właściwie jest to, co nazwano teflonem i czemu zdobyło taki rozgłos?
Co to jest teflon?
Teflon to nazwa handlowa, używana do określenia politetrafluoroetylenu. Jest to termoplast uważany za jeden z najbardziej stabilnych termiczne tworzyw sztucznych. Materiał jest odporny na działanie niemal każdego znanego pierwiastka i związku chemicznego. Co ciekawe, teflon powstał ledwie niecałe 100 lat temu i został natychmiast opatentowany przez amerykańskie przedsiębiorstwo DuPont. Patent na ten materiał dawno wygasł, jednak określenie „teflon” to wciąż nazwa handlowa.
Ciekawostka:Teflon to jedyny znany na świecie materiał, po którym nie potrafią wspiąć się gekony.
Właściwości patelni teflonowej
- Teflon jest bezsmakowy i bezzapachowy.
- Teflon posiada doskonałe właściwości ślizgowe.
- Teflon ma znakomitą odporność cieplną.
- Teflon charakteryzuje się niskim współczynnikiem tarcia.
- Teflon jest odporny na wchłanianie wody.
- Teflon jest obojętny chemicznie.
- Teflon nie jest alergenem.
Ciekawostka:Teflon nie jest wykorzystywany jedynie do produkcji patelni. Używa się go także w opakowaniach do żywności, ubraniach przeznaczonych do sportu, plamoodpornych obrusach, soczewkach okularów, a nawet wycieraczkach samochodowych. Teflon był nawet na księżycu, jako ochrona kombinezonów astronautów!
Patelnia teflonowa LUX Belis 24 cm - 139,90 zł
Zalety i wady patelni teflonowej
Patelnie teflonowe głównie doceniane są na wygodę. Smaży się na nich łatwo i szybko, unikając przywierania. Dodatkowo patelnia teflonowa jest łatwa do utrzymania w czystości. O czym jednak warto pamiętać, to aby nie używać podczas smażenia na teflonie stalowych przyborów kuchennych. To ważne, ponieważ porysowana patelnia teflonowa, utraci właściwości nieprzywierające. Jeśli jednak używamy akcesoriów silikonowych lub drewnianych, to nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzają się także przybory kuchenne nylonowe, które wyglądają elegancko, są poręczne, łatwe w użyciu i higieniczne. Na patelniach teflonowych możemy smażyć z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, dzięki temu potrawy z nich są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne. Patelni teflonowych nie należy przegrzewać, producenci nie zalecają przekraczać temperatury 260 st. C. To jest jednak wystarczająco, aby móc bezpiecznie używać patelni na każdego rodzaju kuchence. Należy również pamiętać, aby nie narażać teflonu na szok termiczny, który może spowodować nieodwracalne uszkodzenie powłoki.
Patelnia teflonowa Origine 24 cm - 91,00 zł