Dziś międzynarodowy dzień wegetarianizmu i chociaż wegetarianką nie jestem, to chętnie próbuję bezmięsnych przepisów! Bardzo lubię gotować pod pretekstem różnych świąt, więc skoro dziś święto wegetarianizmu, to czas na pasztet z cukinii! Udało mi się dorwać ostatnie cukinie pozostałe jeszcze na moim małym poletku, pozostałe składniki właściwie zawsze mam w mojej kuchni i zabrałam się do roboty!
Przepis na pasztet z cukinii
Składniki
- 3 cukinie
- 5 ziemniaków
- 4 duże jajka
- 2 duże cebule
- 70 g oleju
- 60 g bułki tartej
- pół główki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki chili
- świeża pietruszka
Cukinię, ziemniaki i cebulę myjemy i obieramy. Następnie wszystkie warzywa ścieramy na tarce o małych lub średnich oczkach. Odstawiamy warzywa na kilka minut, a następnie bierzemy masę garść po garści i odciskamy z niej soki.
Do miski z odciśniętymi warzywami dodajemy olej, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy. Teraz przygotowujemy formę do pieczenia. Naczynie smarujemy cienko olejem i obsypujemy bułką tartą.
Pasztet pieczemy przez około półtorej godziny w temperaturze 190 st. C.
I gotowe, smacznego!