Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wegetariańskie risotto z curry

Dzisiaj, 29 czerwca w Nepalu obchodzony jest Dzień Ryżu Niełuskanego! Dla Nepalczyków to okazja do różnych zabaw na polu ryżowym, a dla nas? Pretekst do poświęcenia nieco czasu na przygotowanie wyśmienitego risotto! Zapraszam Was do zapoznania się z szybkim przepisem na smaczne risotto!

Przepis na risotto z curry

Składniki:

  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 50 g parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml białego wina
  • 250 ml bulionu
  • 0,5 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pietruszka
  • ostra papryka
  • mielony kmin

Przede wszystkim potrzebna będzie duża patelnia. Na patelnię nakładamy oliwę i łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Przesmażamy przez kilka minut i dodajemy ryż i kurkumę. Następnie przyprawiamy szczyptę papryki i kminu. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość smażymy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy wino.

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię, ponownie chwilkę smażymy i powoli, z przerwami dodajemy bulion, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy parmezan i mieszamy dokładnie. Ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę masła i całość posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Kinga 🙂