Dzisiaj, 29 czerwca w Nepalu obchodzony jest Dzień Ryżu Niełuskanego! Dla Nepalczyków to okazja do różnych zabaw na polu ryżowym, a dla nas? Pretekst do poświęcenia nieco czasu na przygotowanie wyśmienitego risotto! Zapraszam Was do zapoznania się z szybkim przepisem na smaczne risotto!
Przepis na risotto z curry
Składniki:
- 100 g ryżu do risotto
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 0,5 czerwonej papryki
- 50 g parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 50 ml białego wina
- 250 ml bulionu
- 0,5 cebuli
- ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pietruszka
- ostra papryka
- mielony kmin
Przede wszystkim potrzebna będzie duża patelnia. Na patelnię nakładamy oliwę i łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Przesmażamy przez kilka minut i dodajemy ryż i kurkumę. Następnie przyprawiamy szczyptę papryki i kminu. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość smażymy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy wino.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię, ponownie chwilkę smażymy i powoli, z przerwami dodajemy bulion, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy parmezan i mieszamy dokładnie. Ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę masła i całość posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Kinga 🙂