Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wiosenne porządki w kuchni – co wyrzucić a co kupić?

Wiosenne porządki w kuchni coraz bliżej? Z tej okazji przygotowaliśmy małą listę rzeczy, które warto wyrzucić, a także tych, które warto zakupić na nowy sezon. Przygotuj się na nasze inspiracje i czytaj dalej!

Co wyrzucić z kuchni podczas wiosennych porządków?

Podczas wiosennych porządków w kuchni warto skupić się na usunięciu starych przedmiotów, które nie tylko zajmują cenną przestrzeń, ale po prostu nie są już funkcjonalne i nie spełniają już swoich zadań. Oto kilka sugestii dotyczących akcesoriów, którym warto się przyjrzeć:

  • Łyżka i łopatka drewniana: jeśli Twoje podstawowe kuchenne narzędzia do mieszania i przewracania potraw zaczynają się rozpadać lub tracić swój kształt i właściwości, czas na wymianę na nowe akcesoria kuchenne.
  • Stępione noże i nożyki: ostrze noża powinno być zawsze ostre, aby przygotowywanie potraw było bezpieczne i efektywne. Jeśli ostrza są już stępione, rozważ ich naostrzenie lub, w przypadku bardziej zużytych egzemplarzy, zakup nowych.
  • Stare drewniane deski: Twoja deska do krojenia jest wyblakła, pęknięta lub nie da się jej doczyścić? To właściwy czas, żeby ją wymienić.
  • Zużyte sitko: to przedmiot, o którego regularnej wymianie nie pamiętamy. Jeśli jednak jest już stare i, co gorsza, dziurawe, warto zainwestować w nowe, solidne sitko kuchenne.
  • Pojemniki do przechowywania: sprawdź, czy wszystkie pojemniki do przechowywania w Twojej kuchni mają swoje pokrywki, zachowują swój kształt i nie są popękane. Jeśli ich stan znacznie odbiega od ideału, warto zainwestować w kilka nowych, szczelnych egzemplarzy.
  • Uszkodzone garnki i patelnie: Jeśli masz w szafce naczynia z odkształconym dnem, zarysowaną powłoką czy urwaną rączką, lepiej się ich pozbyć. Wiosna to idealny moment, żeby zainwestować w nowe garnki i patelnie.

Choć to oczywiste, przypominamy, aby przy okazji wiosennych porządków przejrzeć zawartość spiżarni i lodówki, usuwając przeterminowane produkty.

Wiosenne porządki w kuchni – co warto kupić?

Wiosenne porządki w kuchni to nie tylko czas pozbywania się zbędnych rzeczy, ale także doskonała okazja do wprowadzenia nowych, praktycznych akcesoriów i elementów, które umilą codzienne gotowanie. Oto kilka sugestii, co warto kupić do swojej kuchni:

  • Sitko do zlewu lub silikonowy wkład do zlewu: praktyczne akcesoria, które pomogą w zachowaniu czystości w zlewie. Jednocześnie ułatwiają pozbywanie się resztek jedzenia.
  • Pochłaniacz zapachów do lodówki: wystarczy umieścić go wewnątrz lodówki, aby neutralizować nieprzyjemne zapachy na długi czas.
  • Nowe kubeczki i garnuszki emaliowane: Nowe naczynia mogą nadać kuchni świeży wygląd. Kubeczki i garnuszki emaliowane są nie tylko praktyczne, ale także estetyczne, dodając uroku do podawania potraw.
  • Łapki kuchenne: będą nieocenione przy przenoszeniu gorących garnków czy foremek, a jednocześnie zabezpieczą dłonie przed oparzeniem.
  • Silikonowy zestaw przyborów kuchennych: łyżki, łopatki, a nawet stolnice i wałki z silikonu są zazwyczaj łatwe do czyszczenia i odporne na wysoką temperaturę. Warto w nie zainwestować, aby na wiosnę wnieść do kuchni trochę nowoczesności.
  • Słoiki i pojemniki do przechowywania: do przypraw, herbaty, cukru czy domowych przetworów. Odpowiednio poukładane, będą stanowić także dekoracyjny element kuchennego wystroju.
  • Nowa tarka do warzyw i owoców: wybierz solidny egzemplarz, który posłuży Ci przez wiele lat np. marki Bager, SNB, KINGHoff lub Hega Hogar.

Wprowadzając te nowości do kuchni, nie tylko uczynisz ją bardziej funkcjonalną. Stworzysz przyjemne otoczenie sprzyjające gotowaniu pysznych potraw dla siebie i bliskich.