Roszpunka warzywna to roślina należąca do rodziny kozłkowatych. Roślina jest uprawiana także w Polsce, choć od niedawna. Wcześniej uważana była za chwast. Roszponka jest rośliną nieco podobną do sałaty, o drobnych, intensywnie zielonych listkach. Roszpunka ma wiele wartości odżywczych i warto ją jeść. Poniżej trochę informacji, dlaczego i jak spożywać tę roślinę.
Właściwości roszponki
- Duża ilość beta-karotenu zawarta w roszponce zapobiega chorobom serca i wspomaga funkcjonowanie wzroku. Dodatkowo to eliksir młodości, ma właściwości odmładzające!
- Roszponka dba o nasz układ trawienny, wspiera układ pokarmowy i pomaga przy zaparciach.
- Jest źródłem potasu i żelaza
- Roślina oczyszcza organizm z toksyn i innych niepożądanych substancji.
- Jest również doskonała do leczenia codziennych dolegliwości takich jak ból głowy, mięśni, osłabienie czy senność. Sprawdzi się także przy bezsenności i pomoże na stres.
- Roszponka to roślina niskokaloryczna i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Doskonała dla osób na diecie i chorujących na cukrzycę.
- Jest też bogata w witaminy C i B6.
Jak jeść roszponkę?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość roszponki przy jej kupnie. Liście rośliny powinny mieć jednolity kolor i nie posiadać ciemniejszych, uschniętych czy nadgniłych elementów. Roszponka nie powinna być też zwiędnięta ani uschnięta.
Roszponkę warto podawać surową w sałatkach i na kanapkach. Roślinę można wykorzystać także w warzywnych i owocowych koktajlach.
Roszponka zmieszana w miseczce z serem mozzarella, orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami to proste i pyszne danie!