Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Współczesne patelnie aluminiowe

Dziś słów kilka o patelniach, które posiadają korpus ze stopu aluminium lub z kutego na zimno aluminium. Nie bez przyczyny nie mamy zaufania do tego materiału, kilkadziesiąt lat temu był on niebezpieczny dla zdrowia i bardzo szkodliwy. Po latach jednak wiele się zmieniło i właśnie dzisiaj o bardziej współczesnych aluminiowych patelniach. Patelnie aluminiowe to bardzo szeroki zakres patelni, do których można zaliczyć patelnie granitowe, patelnie teflonowe, patelnie ceramiczne i patelnie tytanowe.

Czy należy się bać współczesnego aluminium?

Dzisiejsze eko aluminium to dopracowany produkt, który w niczym nie przypomina aluminium sprzed wielu lat. Nowoczesne aluminium jest zgodne z ideą food safe. Nie jest to jedynie pusty frazes, ponieważ są prawne regulacje nakładające na producentów tworzenie bardzo bezpiecznych materiałów, których nawet wieloletnie użytkowanie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Bezpieczne aluminium znajduje się w bardzo wielu patelniach i nie należy się ich bać.

Dlaczego dzisiejsze aluminium jest bezpieczne?

  • Podczas produkcji dzisiejsze aluminium jest uszlachetniane, wyrzuca się z niego to, co szkodliwe.
  • Kilkukrotnie nakładane powłoki wzmacniane różnymi mikroelementami oddzielają żywność od aluminium.
  • Szkielety aluminiowe są bezpieczne dla zdrowia.
  • Nie ma możliwości, żeby żywność miała styczność z aluminium.

Dlaczego szkielety patelni są z aluminium?

Aluminium okazało się po wielu próbach najlepszym materiałem do wykonywania korpusów patelni. Aluminium szybko i równomiernie rozprowadza energię. Dodatkowo ogranicza zużycie i likwiduje straty energii. Korpus aluminiowy pozwala smażyć nawet na bardzo wysokich temperaturach, choć oczywiście dokładną górną granicę smażenia należy wyczytać na opakowaniu lub stronie producenta danej patelni.