Pasternak zwyczajny to roślina należąca do rodziny selerowatych. Jest ona bardzo podobna do pietruszki, choć nie tak popularna. Dzisiaj odpowiadam na kilka najczęściej pojawiających się pytań o tę roślinę. Pasternak naturalnie występuje w Europie i części Azji, chociaż został on rozprzestrzeniony także na inne kontynenty. Niegdyś pasternak często gościł na polskich stołach, jednak w pewnym momencie wyparł go ziemniak. Czy warto jeść pasternak i jak odróżnić go od pietruszki?
Jak wygląda pasternak?
Korzenie pasternaku bywają różne, zależnie od odmiany. Dziko rosnący pasternak ma zwykle cienki i wcześniej drewniejący korzeń, z kolei odmiany uprawne mają go grubszego i jadalnego. Korzeń uprawnej odmiany pasternaku można łatwo pomylić z pietruszką. Łodyga pasternaku może osiągnąć nawet do 120 m i posiada na końcu liście o ząbkowanym brzegu.
Czym pasternak różni się od pietruszki?
Pietruszka od pasternaku różni się przede wszystkim smakiem! Pasternak jest słodki, delikatny i lekko anyżkowy mógłby być jedzony sam, w przeciwieństwie do pietruszki, która używana jest zwykle w zupach i sałatkach. Nać rośliny także różni się dość znacząco. Nać pietruszki jest ciemniejsza, a jej listki są gładkie, z kolei pasternak ma łodygę znacznie jaśniejszą, tak jak i listki, które dodatkowo pokryte są z jednej strony delikatnym meszkiem.
Czy pasternak można jeść na surowo?
Pasternak można spożywać na surowo, trzeba jednak pamiętać, że może wówczas wywołać wzdęcia. Ugotowany pasternak jest delikatniejszy dla żołądka.
Właściwości pasternaku
- Zawiera dużo witaminy B1, która reguluje pracę układu nerwowego, działa uspokajająco i wspomaga układ odpornościowy. Wpływa również pozytywnie na pamięć oraz koncentrację.
- Dostarcza dużo błonnika — pobudza trawienie i wspiera regularność wypróżnień.
- Dodaje skórze, włosom i paznokciom witalności dzięki witaminie B2.
- Zawiera witaminę B6, przyspieszająca syntezę witamin i składników mineralnych w organizmie.
- Sprawdzi się dla osób z nadwagą, w 100 g pasternaku jest zaledwie 56 kcal.
- Zawiera kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży.
- Działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
- Reguluje krążenie i wspomaga leczenie skoków ciśnienia tętniczego.