Bardzo lubię zupy krem. Są szybkie w przygotowaniu i pozwalają używać tak naprawdę wszystkich warzyw, które mamy aktualnie w kuchni. Nie trzeba specjalnie się wysilać z krojeniem warzyw, tak naprawdę zupa krem gotuje się sama 🙂 Moją ulubioną jest zupa krem z batatów podana z ricottą. Ale uważam, że aktualnie powinniśmy korzystać z dobrodziejstwa warzyw sezonowych, a na warzywa korzeniowe i bulwy decydować się jesienią. Dlatego dziś przygotowałam dla was przepis na zupę krem z selera naciowego. Dodatkowo dam Wam kilka rad, jak podawać zupę krem, by z prostego dania stała się niecodziennym i wartym podania nawet podczas rodzinnego spotkania.
Przepis na zupę krem z selera naciowego
Składniki:
- 1 biała cebula
- łyżka masła klarowanego
- szczypta świeżego tymianku
- sól, pieprz
- Opcjonalnie kilka łyżek śmietanka 36%
Przygotowanie:
Pokrój wszystkie warzywa. Do garnka dodaj łyżkę masła klarowanego lub oliwy. Wrzuć warzywa do garnka i chwilę podsmażaj, pamiętając o mieszaniu składników. Zalej warzywa wrzątkiem(około dwie szklanki, według preferencji) i gotuj do miękkości. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj kilka łyżek śmietanki kremówki, choć jest to niekonieczne. Zblenduj wszystko, aż zupa będzie idealnie gładka.
Rada:
Jeśli zupa jest za rzadka dodaj pokrojonego na małe kawałeczki ziemniaka i gotuj aż nabierze miękkości. Następnie ponownie zmiksuj zupę.
Z czym podawać zupę krem? Kilka moich ulubionych propozycji:
- Z łyżką śmietany
- Z łyżką parmezanu, sera ricotta, mascarpone czy kawałkami camembert. Świetnie sprawdzi się też prawdziwa mozzarella
- Z groszkiem ptysiowym
- Z grzankami (możemy wykorzystać czerstwy chleb)
- Z chipsami ala tortilla
- Z orzechami lub nasionami, w szczególności polecam podprażone płatki migdałów
Żeby zupa wyglądała elegancko i niestandardowo, warto podać ją w jakimś ciekawym naczyniu. Dlatego kiedy przyjmuję gości i chcę im podać zupę, korzystam z rondelków emaliowanych. Sama posiadam te marki Emalia Forte, bo podoba mi się ich kolor i zawsze ładnie wyglądają na stole. Do wyboru mamy kilka rodzajów rondelków emaliowanych – małych, bądź nieco większych, z jednym trzonkiem albo dwoma uchwytami. Myślę, że do zupy najlepiej sprawdzą się rondle z dwoma uchwytami. Dodatki takie jak grzanki czy nasiona wkładam do kilku kubków emaliowanych, każdy nabiera sobie według uznania.
Smacznego!