Chcesz utrzymać postanowienia noworoczne i ograniczyć tłuszcz także w tłusty czwartek? A co powiesz na pączki pieczone, a nie smażone na tłuszczu? W ten sposób zjesz jakiś niezdrowy przysmak, ale jednocześnie nie będzie aż tak kaloryczne, jak tradycyjne przekąski.
Przepis na pieczone pączki
Składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 200 g marmolady
- 170 g miękkiego masła
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 10 g suchych drożdży
- szczypta soli
Mleko grzejemy, aby miało około 50 st. C. i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i sól. Mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Ponownie mieszamy.
Dodajemy 3 jajka i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym około 5 minut. Następnie stopniowo dodajemy masło wciąż wyrabiając powoli przez około 10 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Rozpłaszczamy rękami na grubość około 1 cm. Szklanką wycinamy duże koła.
Na każdym kole kładziemy łyżeczkę marmolady i zaklejamy formując kulkę.
Ciasto układamy na blaszce do pieczenia i odkładamy jeszcze na pół godziny.
Kulki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy blaszkę do piekarnika na 17 minut do temperatury 180 st. C.
Gotowe pączki można po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i gotowe!