Garnek do smażenia powideł
Garnek do pasteryzowania słoików, to najlepsza opcja dla miłośników wszelakich przetworów takich jak powidła, sosy czy nawet sałatki. W większości domów do tej pory robi się takie zapasy „na zimę”, chociaż często zapasy te są zjadane jeszcze zanim zima na dobre się zacznie. Tradycyjny powidlak zaopatrzony jest w specjalny wkład z otworami, który stanowi bezpieczną podstawę do słoików, jest pojemności około 15 litrów i koniecznie posiada pokrywę.
W jakim garnku najlepiej smażyć powidła?
Garnki do pasteryzacji, które posiadamy w sklepie są emaliowane, a co za tym idzie są gładkie i posiadają powłokę o właściwościach kwasoodpornych, nie wchodzą w reakcje z substancjami odżywczymi oraz nie pochłaniają zapachów. Co jeszcze dobrego można powiedzieć o emalii? Jest doskonała dla alergików i osób o obniżonej odporności (dzieci, osób starszych), ponieważ uniemożliwia gromadzenie na garnku bakterii oraz nie zawiera niklu. Garnek emaliowany do gotowania słoików jest dodatkowo bardzo trwały i odporny na korozję. A dodatkowym plusem jest możliwość mycia garnka w zmywarce.
Powidlak garnek
Wielki garnek do powideł, może mieć więcej zastosowań niż robienie powideł – jak sama nazwa mówi. Dodatkowo garnek nadaje się idealnie do tworzenia potraw jednogarnkowych dla dużej rodziny, wyparzania i wekowania słoików, jak również do przyrządzenia brzeczki piwnej!
Jak pasteryzować słoiki?
Wekowanie, czyli podgrzewanie słoików w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza to proces, podczas którego nakrętka słoika zasysa się, dzięki czemu dostęp do zawartości jest utrudniony, a przetwory można przechowywać nawet do kilku lat. Zanim przejdziemy do pasteryzacji, należy dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć słoiczki. Po wykonaniu powyższych czynności, należy przełożyć wcześniej przygotowaną potrawę do słoiczka, ale warto zostawić przynajmniej 2 cm przestrzeni między przetworami a nakrętką. I wreszcie do gry wchodzi garnek do gotowania słoików! Do garnka wlewamy wodę, a jeśli powidlak który posiadamy nie ma specjalnej podkładki aby słoiki się nie ślizgały, to warto również wyłożyć dno ściereczką. W naszym sklepie jednak, znajdą Państwo specjalny garnek do powideł z wkładką, dzięki której nasze słoiczki są dodatkowo chronione. Co ciekawe, słoiczki nie powinny być zanurzone w całości, pokrywka powinna wystawać około 2 cm nad poziom wody. Pozostaje już tylko czas, ten jest bardzo różny, zależnie od tego co pasteryzujemy. W przypadku np. ogórków konserwowych, wystarczy spokojnie 10 minut, ale kiedy chcemy pasteryzować zupę lub krem warzywny, czas zwiększa się aż trzykrotnie.
Tradycyjne powidła śliwkowe przepis – Garnek do smażenia powideł
Zbliża się jesień… Śliwki spadają z drzew… Kto pamięta jak babcia przez kilka dni robiła powidła w wielkim garze? Jak każdy codziennie próbował po troszku, aż ostatecznie tylko połowa trafiała do słoików? Chcielibyście odtworzyć te pyszne powidła? Lista składników jest w przeciwieństwie do czasu realizacji krótka: dowolna ilość śliwek. Po przebraniu i umyciu śliwek, oraz usunięciu ogonków i pestek napełniamy owocami w dowolnych ilościach garnek do powideł i zaczyna się zabawa! Garnek przykrywamy i stawiamy na małym ogniu a następnie dusimy powoli maksymalnie do godzinki czasu i… to dopiero początek. Teraz zdejmujemy pokrywę i przechodzimy do smażenia, powinno to trwać około 3 godzin, cały czas oczywiście na małym ogniu i warto pamiętać aby raz na jakiś czas przemierzać nasze powidła. Na dzisiaj to koniec, zostawiamy powidła na noc bez pokrywy, aby nieco odparowały. Kolejnego dnia ponawiamy uprzednią czynność, smażymy powidła przez kolejne 3-4 godziny i znowu odkładamy owoce do odparowania. Następuje trzeci dzień, masa powinna być już znacznie gęstniejsza, znowu smażymy powidła przez kilka godzin, aż do momentu kiedy nabrane łyżką będą z niej spadać płatami a nie spływać. I gotowe! Wreszcie po trzech dniach ciężkiej pracy, możemy skosztować gotowych, pysznych powideł! Smacznego i życzymy cierpliwości.