Nóż uniwersalny, czyli nóż do wszystkiego
Noże uniwersalne, to noże których używamy najczęściej. W przypadku kiedy nie potrafimy się zdecydować jakiego noża potrzebujemy, ten będzie najodpowiedniejszy. Nóż kuchenny uniwersalny ma wiele zastosowań, może być alternatywnie używany w zamian za noże specjalistyczne. Precyzyjnie wyprofilowany nóż uniwersalny zapewnia komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Noże kuchenne uniwersalne mogą Państwo znaleźć w naszym sklepie w różnych rozmiarach oraz kształtach.
Noże uniwersalne ze stali nierdzewnej
Większość noży w naszym sklepie, to noże ze stali nierdzewnej. Owe noże, charakteryzują się wysoką jakością, niebywałą ostrością i możliwością ich długoletniego używania. Dodatkowo w przypadku gdy noże stępią się, wystarczy użyć ostrzałki i noże wracają do gry. Prócz funkcyjności, nie można odjąć nożom, które posiadamy w ofercie, eleganckiego wyglądu, który każdej kuchni doda uroku. Noże prezentują się świetnie na kuchennych blatach, jako subtelna ozdoba pomieszczenia.
Noże kuchenne uniwersalne
Nóż kuchenny uniwersalny ma proste i niezbyt grube ostrze o długości mniej więcej 12cm. Uniwersalne noże kuchenne służą niemalże do wszystkiego, nadają się do siekania warzyw i owoców, można nimi pokroić mięso, a nawet jesteśmy w stanie nim ukroić kanapkę chleba i posmarować masłem. Ten wielofunkcyjny nóż to coś, czego każdy z nas potrzebuje w swojej kuchni.
Noże do chleba i bułek
Chleb krojony ręcznie, zawsze smakuje dziesięć razy lepiej, niż taki, który od razu kupimy krojony. Świeżo krojone pieczywo to sposób na udane śniadanie każdego dnia. W naszej kolekcji noży, nie mogło więc zabraknąć najbardziej podstawowego i najczęściej wykorzystywanego modelu – noża do krojenia chleba! Nóż do pieczywa charakteryzuje się długim ząbkowatym ostrzem. Użytkując noże do krojenia chleba warto zwrócić uwagę na deskę do krojenia. Najlepsza deska do krojenia pieczywa to deska drewniana, ponieważ chroni nóż przed tępieniem. W naszym sklepie oferujemy różne noże do chleba. Różnią się one wielkością oraz materiałem z którego wykonano rączkę.
Jak wybrać nóż do chleba?
Kupiliśmy nóż, sprzedawca zapewniał nas, że będzie idealny do krojenia pieczywa, tymczasem chleb został zmiażdżony i postrzępiony… znajome? Po czym poznać porządny nóż do chleba, który naprawdę nada się do krojenia pieczywa? Przede wszystkim należy pamiętać, że różnica między zwykłym nożem kuchennym a nożem do chleba to długie ząbkowane ostrze. Ząbki ułatwiają krojenie miękkiego, świeżego chleba. Materiał, z którego wykonano ostrze noża do krojenia chleba również ma znaczenie, najlepsze są ostrza ze stali nierdzewnej lub ceramiczne. Noże ze stali nierdzewnej są jednak nieco tańsze, można je ostrzyć samemu i trudniej je uszkodzić. Dodatkowo istotna jest rękojeść, odpowiedni kształt ostrza oraz ciężar noża, wszystkie te elementy wpływają na komfort i wygodę użytkowania noża.
Jarzyniak – nóż do krojenia warzyw i owoców
Nóż do warzyw i owoców to wszystko czego potrzebujesz w jednym modelu. Jarzyniak posiada cienkie ostrze, jest dość niewielki i poręczny, dzięki czemu może być używany na co dzień i niemal do wszystkiego. Obieranie, krojenie, sieknie warzyw i owoców – nóż do jarzyn poradzi sobie z tymi zadaniami śpiewająco. Dodatkowo jest to też odpowiedni nóż do robienia dekoracji z warzyw i owoców.
Jaki powinien być nóż do jarzyn?
Nóż do obierania warzyw zazwyczaj ma od 6 do 10 cm długości, a jego ostrze jest ze stali nierdzewnej lub ewentualnie z ceramicznym ostrzem. Porządne noże ze stali nierdzewnej to takie, które nie wyginają się, im twardszy nóż tym jest lepszej jakości. Pod względem kształtu wyróżniają się dwa rodzaje noży do obierania warzyw. Jedne jarzyniaki są proste, z końcówką ostrza zagiętą do dołu i służą głównie do obierania ziemniaków u wycinania dekoracji, z kolei drugie, są zupełnie proste i służą przede wszystkim do obierania warzyw i owoców.
Nóż masarski – nóż do mięsa
Wyrób domowych wędlin wymaga odpowiedniego zaplecza kuchennego. Jednym z jego elementów są odpowiednie noże masarskie. Noże do mięsa są niezbędne, jeśli chcemy oskórować lub poporcjować mięso. Noże masarskie są przydatne również w codziennej obróbce mięsa, ryb oraz do krojenia wędlin. Zastosowanie tych noży jest szerokie. Nóż do mięsa daje nam możliwość odpowiedniego przygotowania mięsa przed pieczeniem czy wędzeniem , co na pewno doceni każdy smakosz wędlin.
Noże masarskie rodzaje
Ze względu na sposób obróbki mięsa, możemy podzielić noże masarskie na trzy kategorie. Pierwszy rodzaj to nóż do trybowania. Służy on przede wszystkim do oddzielania mięsa od kości. Z kolei, do oddzielania skóry od mięsa, przydatny będzie specjalny nóż do skórowania. Do porcjowania mięsa oraz oddzielania mięsa od tłuszczu i ścięgien, najlepszy będzie nóż do krojenia mięsa.
Tasak kuchenny
Tasaki rzeźnickie to charakterystyczne, bardzo ostre i precyzyjne noże. Przyrząd jest wykorzystywany przede wszystkim do obróbki mięsa. Tasak jest wyposażony w specjalnie wyprofilowaną rączkę i wykonany ze stali nierdzewnej. Tasak do mięsa posłuży również, jeśli zajdzie taka konieczność, do rąbania kości i dzielenia tusz. Co ciekawe, tasak dzięki swojej szerokości może być również spokojnie użyty do przenoszenia pokrojonych produktów na patelnie czy do garnka. W naszej ofercie posiadamy tasaki ze stali nierdzewnej, które mają to do siebie, że w przypadku stępienia wystarczy potraktować je ostrzałką do noży i znowu wracają do gry.