Patelnie żeliwne na indukcję i do piekarnika
Jeśli szukasz patelni na lata, dobrze trafiłeś! Patelnie żeliwne odznaczają się bowiem wysoką trwałością i wytrzymałością. Wykonane w całości z żeliwa, które cechuje solidność wykonania. Dobór tego materiału zapewnia równomierne, optymalne rozprowadzanie ciepła wewnątrz potrawy. Patelnie żeliwne dostępne są w rozmaitych rozmiarach, kolorach, średnicach i głębokościach. W ofercie najczęściej można spotkać klasyczne patelnie żeliwne z płaskim dnem lub patelnie żeliwne grillowe.
Patelnia żeliwna z pokrywką
W naszym sklepie internetowym oferujemy szeroki wybór patelni żeliwnych. Najbardziej popularne są patelnie grillowe żeliwne, które posłużą do grillowania potraw bez dodatku tłuszczu. Równie doceniane są klasyczne żeliwne patelnie z odlewu żeliwa marki Brizoll, których produkty żeliwne charakteryzują się trwałością i solidną konstrukcją. Świetnym wyborem jest także patelnia żeliwna pokryta powłoką emaliowaną, która jest niezwykle higieniczna i bezpieczna dla zdrowia. Takie patelnie pokryte są emalią z obu stron. Powłoka emaliowana zapewnia ochronę przed korozją oraz przywieraniem żywności. Patelnia emaliowana żeliwna jest bardzo lubiana ze względu na grubość dna. Grube dno patelni pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła oraz utrzymanie temperatury.
Patelnia grillowa żeliwna i patelnia żeliwna naleśnikowa
Patelnia do grillowania charakteryzuje się specyficzną konstrukcją z żeberkowym dnem. Patelnia żeliwna grillowa pozwala na przygotowywanie mięsa, ryb czy warzyw bez użycia tłuszczu, a dodatkowo wzbogaca jedzenie w ważny składnik diety – żelazo. Żeberkowe dno pozwala na wytopienie zbędnego tłuszczu z mięsa, które możemy zlać przez dwa dziobki umieszczone na bocznych ścianach patelni. Patelnie żeliwne grillowe można wkładać do piekarnika, będzie to więc świetna opcja do przygotowywania pysznych szaszłyków.
Patelnia żeliwna emaliowana
Patelnie żeliwne dostępne są również w wersji z powłoką emaliowaną. Takie patelnie pokryte są emalią z obu stron. Powłoka emaliowana zapewnia ochronę przed korozją oraz przywieraniem żywności. Patelnia żeliwna emaliowana jest łatwa do czyszczenia, ponieważ powłoka emaliowana nie posiada żadnych porów i jest idealnie gładka. Patelnie żeliwne emaliowane występują w wielu kolorach, dlatego jest to również ciekawy dodatek. Patelnia emaliowana żeliwna jest bardzo lubiana ze względu na grubość dna. Grube dno patelni pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła oraz utrzymanie temperatury. Patelnie żeliwne to patelnie indukcyjne i patelnie na gaz
Patelnia żeliwna – jak o nią dbać?
Patelnie żeliwne wymagają konkretnej pielęgnacji. Najczęściej stosuje się olejowanie patelni żeliwnej, aby zapobiegać występowaniu rdzy. Ważne jest również, aby po każdym użyciu nie zostawiać na niej resztek jedzenia, a po umyciu od razu ją wysuszyć. Można znaleźć wielu zwolenników, którzy patelnie żeliwne wyłącznie przecierają z resztek jedzenia bez użycia wody. Warto także zapobiegać przypalaniu potraw, a ewentualne przytwierdzone jedzenie usuwać za pomocą namoczenia wodą. Istotne jest, by nie zdzierać powierzchni patelni żeliwnej, szczególnie wrażliwa na zdzieranie jest patelnia żeliwna emaliowana. Dlatego do przewracania potraw zalecamy stosować akcesoria kuchenne drewniane bądź silikonowe, a wystrzegać się tych stalowych. Patelnia żeliwna odpowiednio konserwowana z pewnością posłuży na wiele lat.
Dlaczego patelnie żeliwne rdzewieją?
Odpowiednio traktowana patelnia żeliwna nigdy nie powinna zardzewieć. Jakie więc są przyczyny, pojawiania się rdzy na żeliwnych patelniach?
- Nie osuszanie patelni, zaraz po jej umyciu.
- Przechowywanie patelni w wilgotnych i nieprzewiewnych miejscach.
- Przechowywanie na patelni wcześniej przygotowanego posiłku.
- Mycie naczynia żeliwnego w zmywarce.
- Nie stosowanie się do zasad odpowiedniego konserwowania naczyń żeliwnych.
Jeżeli już na patelni pojawi się rdza, czy oznacza to, że nie możemy jej dłużej używać? Absolutnie nie! Patelnię wystarczy umyć wodą i „zszorować” za pomocą gąbki całą rdzę. Następnie konieczna będzie konserwacja patelni tak, jak przed pierwszym jej użyciem i gotowe!
Patelnia żeliwna na ognisko
Patelnia żeliwna to solidny i wszechstronny sprzęt, idealny do gotowania na otwartym ogniu lub nad paleniskiem. Doskonale przewodzi ciepło, co pozwala na równomierne i efektywne smażenie, grillowanie lub duszenie potraw na świeżym powietrzu. Jej wyjątkowa konstrukcja oraz wytrzymałość sprawiają, że może być używana zarówno do przygotowywania dań na grillu, jak i bezpośrednio nad płomieniem ogniska. Dodatkowo, patelnia żeliwna na ognisko charakteryzuje się naturalną nieprzywierającą powłoką, która stopniowo wykształca się w trakcie użytkowania. To sprawia, że potrawy nie przywierają do dna, a samo żeliwo zapewnia doskonałą retencję ciepła, utrzymując dania ciepłe przez dłuższy czas. Dzięki solidnej budowie i możliwości zastosowania na różnych rodzajach ogniska, patelnia żeliwna jest niezastąpionym narzędziem dla miłośników pichcenia na świeżym powietrzu.