Darmowa dostawa dla zamówień od 299 zł!

3 tradycyjne wypieki na Wielkanoc

Nieodłącznym elementem kojarzącym się z Wielkanocą, są oczywiście tradycyjne wypieki, pełne wyjątkowego smaku- mazurek, babka i sernik. Jakiś czas temu rozpisywaliśmy się na temat ciekawych świątecznych przepisów z jajek. Dziś przedstawiamy trzy tradycyjne ciasta na Święta Wielkanocne – naszym zdaniem najsmaczniejsze i niezastąpione w tym wyjątkowym czasie. Czytaj dalej!

  1. Jakie są tradycyjne wypieki na Wielkanoc? Mazurek i babka
  2. Jakie ciasto upiec na Święta Wielkanocne? Tradycyjny sernik

Jakie są tradycyjne wypieki na Wielkanoc? Mazurek i babka

Co upiec na Wielkanoc? Wśród najpopularniejszych wielkanocnych deserów zdecydowanie prym wiodą mazurek i babka. Zdecydowanie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Ozdobiony warstwą lukru, kremem czekoladowym, bakaliami, orzechami czy owocami, mazurek nie tylko smakuje fenomenalnie, ale przede wszystkim przepięknie się prezentuje. Babka wielkanocna jest z kolei sama w sobie symbolem obfitości i tradycji. Jej pulchne, wilgotne wnętrze rozpływa się w ustach, a polewa z cytrynowego lukru lub czekolady dopełnia całości. Babka jest nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania, a jej pieczenie samo w sobie może stanowić świąteczną tradycję. Oba ciasta są dość pracochłonne, ale ich smak zdecydowanie oddaje wszelkie trudy. Aby ułatwić sobie pieczenie mazurka lub babki, warto zainwestować w dobrej jakości formy i blachy do pieczenia, (sprawdź: W czym upiec babkę i mazurka na Wielkanoc?) które nie przywierają i są odporne na działanie wysokich temperatur. Te wykonane z wysokiej jakości materiałów, na pewno posłużą Ci podczas niejednych świątecznych przygotowań i pomogą stworzyć tradycyjne wypieki na Wielkanoc.

Jakie ciasto upiec na Święta Wielkanocne? Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik to doskonały wybór na Święta Wielkanocne. Jego delikatna konsystencja i wyjątkowy smak z pewnością zachwycą wszystkich łasuchów przy świątecznym stole. Sernik to deser, którego receptura przenoszona jest z pokolenia na pokolenie. Jego obecność w każdym świątecznym menu stanowi nieodłączny element polskiej tradycji. Przygotowanie tradycyjnego sernika wymaga kilku kluczowych składników, takich jak dobrej jakości ser twarogowy, jajka, cukier, mąka. Oryginalny smak nadaje mu również dodatek wanilii lub skórki z cytryny. Warto postawić na wysoką jakość składników, co wpłynie pozytywnie na ostateczny efekt. Niezbędna okaże się także solidna blacha do pieczenia – nieprzywierająca i odpowiednio duża, aby móc pozwolić sobie na upieczenie porcji ciasta dla całej rodziny. W przypadku dekoracji sernika, masę można wzbogacić o ulubione owoce, rodzynki czy skorupkę z migdałów. Kluczowym elementem może okazać się także krucha warstwa ciasteczkowego spodu, która nadaje charakterystyczny smak.

A czy wiesz Ile przed świętami zasiać rzeżuchę? Przeczytaj nasz artykuł na ten temat i dobrze przygotuj się do Wielkanocy!